Jagten på virkeligheden – Autenticitet i medierne

Client: 23. argang, #1 Date: 6. april 2014 Tags: http://issuu.com/samsonnet/docs/samson__1_2014_marts_-_online

Vi vil ha’ virkeligheden

Ægthed, pålidelighed, originalitet og troværdighed. Synonymerne er mange for begrebet, der står bag temaet for denne udgivelse af SAMSON og dette års SAMS seminar. Det handler om autenticitet.

Umiddelbart da jeg hørte, at emnet bag årets SAMS seminar var autenticitet i medierne, kunne jeg ikke helt gennemskue, hvordan det skulle hænge sammen og køre af stablen. Måske skyldes det, at mediernes indhold i dag i høj grad er redigeret, opstillet, tilpasset, manipuleret og i nogle sammenhænge direkte utroværdigt. Medierne er blevet noget, vi ofte forbinder med det modsatte af autenticitet.

Takket være SAMSONs dygtige skribenter, der har skrevet nogle solide artikler til dette nummer af magasinet, står sammenhængen nu mere klar for mig. Vi mediebrugere tager mere og mere afstand fra mediernes redigerede virkelighed. Falskhed i medierne springer os i øjnene, og vi hungrer efter troværdige budskaber, originale personligheder og ægte underholdning.

VI JAGTER VIRKELIGHEDEN

Men hvordan forholder medierne sig egentlig til seernes “virkelighedssult”? Arbejder de på at blive mere autentiske? Eller kører falskhedstoget videre, hvorpå brændstof som billedredigering, lydmanipulation og ekstraeffekter pøses på? Det er netop nogle af disse spørgsmål, du kan få svar på i denne udgave af SAMSON.

Her kan du læse om, hvordan reality-genren sættes under kritisk lup i DR3’s nye program Selvoptaget. Du kan blive klogere på, hvordan produktomtale og sponsorater på blogs skræmmer læserne væk. Og du kan få opskriften på, hvordan man møder ægte kærlighed på Snapchat. Du kan også høre om, hvordan TV2 Zulu kommer sine seeres virkelighed nærmere i SJIT Happens ved at lade tv-serien inspirere af seernes egne historier.

Med den første udgivelse af SAMSON i 2014 vil jeg ønske god læsning til alle læsere af magasinet. Jeg vil samtidig benytte lejligheden til at ønske gæsterne til årets SAMS se- minar en god weekend. En weekend, der forhåbentlig vil give jer ny troværdig viden, ægte inspiration og autentiske netværk med i bagagen, når I går derfra.

Jeg ved, at der er en masse seje frivillige studerende fra SAMS, der har brugt mange timer og kræfter på at arrangere et fedt seminar for jer. Jeg glæder mig i hvert fald til at læne mig tilbage på tilskuerpladserne og blive endnu klogere på det dersens autenticitet.

På redaktørteamets vegne

Mange oprigtige hilsner fra
Nete Green Johannsen,
Ansv. Chefredaktør

Kolofon

Chefredaktører:
Nete Green Johannsen
Johanne La Cour
Anne Ravn

Skribenter:
Nana Davida Kring
Cecilie Sara Cholewa
Rasmus Rørdam Lund
Johanne La Cour
Line Kjær Røge
Katrine Klelund Josephsen
Helene Tappe
Søren Lund
Vicki Søby Rasmussen
Ann Ørum Christensen
Karina Them
Stig Hjarvard

Layout:
Rasmus Rørdam Lund
Cecilie Sara Cholewa

Illustrator:
Amalie Vestergaard Olsen
Cecilie Sara Cholewa

Fotografer:
Katrine Sterup
Christina Vasby

Korrektur
Alexandra Bendixen
Katrine Reinhold Pedersen
Line Ringgaard
Vicki Kragh Pedersen
Anne Kristine Hundahl Mikkelsen

Artikler i dette nummer