Sport og medier

Client: 21. årgang, #2 Date: 1. juni 2012 Tags: http://bit.ly/Yy16Pp

Største sportsår nogensinde?

I 2008 sendte DR1 og TV2 tilsammen 1339 timers sport. Året efter var tallet mere end halveret. Faldet kan hverken forklares med en stigning i antallet af sportskanaler eller ændringer i DR’s eller TV2’s indkøb af sportsbegivenheder. Nej, forklaringen er simpel: 2008 bød nemlig på EM-fodbold i Østrig, Tour de France, Le Mans, OL i Beijing. Ikke mindst var det året, hvor vores håndboldherrer vandt EM i Norge.

Det er nu fire år siden, og det betyder som bekendt, at vi skal hele cirkusset igennem igen. Siden 2008 er danskernes tv-forbrug kun steget, og den massive mediedækning af EM i herrehåndbold i januar varsler om, at sommeren for alvor kommer til at stå i sportens tegn – med alt hvad det indebærer.

Er du mere til engelske krimiserier eller dybdegående tv-dokumentarer, er det på høje tid at støvsuge markedet for dvd-bokse, der har samlet flere timers underholdning for dig. For sommeren over skal du regne med at blive skuffet, hvad angår et alsidigt medieudbud. Sporten har atter smidt sit trumfkort.

Hvad er det, der gør os så tossede med sport? Hvorfor vælger mænd på sommerferie at droppe solen og finde den nærmeste sportsbar for at se dagens cykeletape? I dette nummer af SAMSON belyser vi begejstringen for sport ud fra medieantropologiske, kulturpolitiske og retoriske perspektiver. Vi sætter spørgsmålstegn ved, hvad fankultur er for en størrelse, hvorfor TV2 kan kalde sig hele Danmarks hjemmebane, og hvorfor fodboldklubben F.C. Barcelona er et af verdens mest interessante sportsbrands.

Sidst i april fik SAMSON to nye redaktører, Christine og Julie. Vi har glædet os meget til at komme i gang og har mange ambitioner omkring magasinets fremtid. SAMSON vil indholdsmæssigt vedholde det faglige niveau serveret på en journalistisk og spiselig måde. Det sker tre gange om året, én gang i efteråret og to gange i foråret, hvor vi arbejder på, at magasinet skal udkomme på tryk.

Rigtig god sommer til jer alle!

Kolofon

Ansvarshavende redaktører
Christine Ilsøe
Julie Daugaard Pedersen

Skribenter i dette nummer
Natascha Kalika, Nete Green Johannsen, Patrik Strodl Petersen, Else Svensgaard, Mikkel F. G. Lund, Sarah Bruun Hedegaard, Mette Lystbæk, Anna Stegger Jacobsen, Vicki Kragh Pedersen, Peder Lyager Jensen, Trine Bartholomæussen Stevn, Pernille Fruensgaard Øe

Layout
Jonas Kirkegaard
Marie Lindholm Stoltze

Korrektur
Trine Bartholomæussen Stevn
Vicki Kragh Pedersen

Forsidefoto
Amalie Vestergaard Olsen

Artikler i dette nummer