Succesfuldt TV

Client: 21. årgang, #1 Date: 25. marts 2012 Tags: http://bit.ly/WNuDKG

Moralsk deroute eller befriende fuck-finger i dansk reality?

Pinligt, grimt, grænseoverskridende, krænkende og fordummende. Det retoriske sværd er ustyrlig skarpt, når skribenterne bag de danske avisers kultur- og debatsektioner dømmer og fordømmer dansk reality. Og stadig flere spalter dedikeres til netop det formål: At lægge finkulturel-smagsdommer-afstand til dansk reality. Sidst har en debat om to pigers ”befamling” at en mandlig deltagers ædlere dele i Paradise Hotel fået både debattører og læsere til tasterne.

Alligevel taler seertallene på TV3 og Kanal 5 deres tydelige sprog. Ifølge TNS Gallup topper Paradise Hotel og den fortabte men nu hjemvendte søn Big Brother seerhitlisten med henholdsvis 150.000 og 200.000 seere. Dertil kommer, at selvom selvsamme tal ikke er imponerende set med DR’s og TV 2’s øjne, er de så høje, at programmerne står som flagskibe for de to reality-stationer.

At lægge sig ned i slipstrømmen af artikler og debatindlæg om ungdommens moralske deroute er legende let. Men fordømmelsen bliver svær at synke, når vi husker historierne fra vores forældres ”make-love-not-war-og-ryg-en-masse-hash-imens-ungdom”. Hvis moral på den måde er noget relativt, kan Paradise Hotel så være udtryk for et nyt ungdomsoprør? En generation, der giver det selvregulerende individ fuck-fingeren, og i stedet skejer ud med en Mokai i den ene hånd og den anden klar til et handjob?

Samtidig sætter de høje seertal – i forlængelse af årets SAMS-seminars tema – gang i debatten om, hvad det succesfulde tv-program er. Er det således det, der scorer de højeste seertal – eller er det noget helt andet?

I dette nummer af SAMSON helliger vi os tv-mediet. Vi undersøger reality, formatversioneringer og underholdningsprogrammer som X Factor. Samtidig anbefaler vi vores læsere at kaste blikket på den stille sensation nemlig filmen ’10 timer til Paradis’.

Afslutningsvis vil vi – Signe og Mia – sige farvel til redaktørstolen efter 1 1/2 år med SAMSON. Tak for gode og spændende år, hvor SAMSON har undergået en stor forvandling og er blevet et magasin med mening, liv, debat og farve. Redaktørstolene overlader vi trygt til de to nye redaktører Julie Daugaard Pedersen og Christine Ilsøe.

Tak for nu, rigtig god læsning

Kolofon

Ansvarshavende redaktører
Signe Trier Simonsen
Mia Schou Johansen

Skribenter i dette nummer
Mette Vittrup Schmidt, Christine Ilsøe, Julie Daugaard, Nete Green Johansen, Sarah Bruun Hedegaard, Cecilie Gammelgaard Jensen, Christina Johansen, Louise Lorentsen Sandø Lund, Morten Scriver Andersen, Camilla Lykke Hansen, Svend Lokjær, Anne Ravn, Sanne Christophersen, Stig Hjarvard

Layout
Jonas Kirkegaard
Helle Vedel Laursen

Korrektur
Peter Rothoff Højholt

Forside
Jonas Kirkegaard

Artikler i dette nummer