Adventskalender: 1. søndag

“Prøv dine drømme af i virkeligheden og nyd studietiden!”

Vi har interviewet Mette Birk fra DR Medieforskning, og I kan nedenstående læse lidt om hendes studietid, karrierevej og råd til medievidenskabere under uddannelse.

Hvad er dit job og hvad indebærer det?
Jeg er Medieforsker ved DR, hvilket indebærer at undersøge danskernes medieforbrug, adfærd og præferencer. Vores gruppe af medieforskere i DR har ret forskellige kompetencer – vi strækker os fra sociologer og retorikere til ingeniører og sågar astrofysikere foruden os, som er medievidenskabere. Jeg arbejder helt konkret med DR3 og har dermed fokus på den unge målgruppe og streaming. Desuden er jeg ansvarlig for at samle og formidle en kvartalsrapport over danskernes brug af DR på tværs af platforme. Mine primære arbejdsredskaber er tv-seertal, diverse brugertal fra Gallup og andre analyseinstitutter, lidt statistik og en masse viden om medietyper, -organisationer og historisk udvikling.

Vejen til jobbet:
Jeg studerede film- og medievidenskab på KUA, og trængte til et supplement til min SU. Så jeg tog et job som telefoninterviewer hos det daværende Synovate Vilstrup (i dag hedder det Ipsos). De lavede markedsanalyser af mange arter, og jeg startede som almindelig interviewer og blev efter et halvt år supervisor. Herfra fik jeg en rigtig god fornemmelse af markedsanalyser og metode. Efter et studieophold i Toronto, Canada, søgte jeg efter et mere studierelevant job, og blev i september 2009 ansat som studentermedhjælper i DR Medieforskning. Det var et drømmejob, eftersom jeg var blevet slemt glad for mediesociologi på uni. Jeg kan tydeligt huske, at jeg efter den første undervisningsgang i mediesociologi var blevet helt fortryllet, fordi jeg for første gang for alvor kunne mærke, hvad jeg havde lyst til at bruge min uddannelse til. Jeg har altid været glad for matematik, så det var ret genialt at kunne kombinere noget statistik med mennesker og medier. Så foruden et kort flugtforsøg – forstået som et praktikophold hos en NGO i New York – har jeg været ved DR Medieforskning lige siden.

Bedste råd til en medievidenskaber:
Mit bedste råd til en medievidenskaber er at tage den med ro – prøve dine drømme af i virkeligheden og nyd studietiden! Du kan forsøge at mærke efter, hvor du finder det område, som er mest dragende. Lidt ligesom i Gymnasiet – hvilken slags aflevering lavede du først – og hvilke udsatte du til sidste øjeblik? Og det kan godt være, at det ikke åbenbarer sig for dig, som det gjorde for mig ved min første mediesociologitime, men så kan du omvendt måske mærke om det er noget, der skaber flere frustrationer end glæde. Jeg troede selv engang, at jeg skulle være filmproducer, og derfor blev jeg frivillig produktionsleder på et par Super16-film og en afgangsfilm fra filmskolen. Men jeg kunne mærke at det ramte noget forkert i mig. Så selvom drømmen på papiret var flot, så var den i virkeligheden helt forkert.
Og helt ærligt – det hele er så uendelig tilfældigt. Jeg søgte ind på medicin som min 2. prioritet på uni, og hvis ikke jeg havde klaret cuttet på Film- og Medievidenskab lige det år, ville jeg sikkert have fundet en gren inden for lægevidenskaben, som kunne fascinere mig ligesom mennesker, medier og tal gør den dag i dag. Jeg tænker dog ikke så meget over hvad jeg kunne være blevet til – det er spild af tid. Ligesom det er spild af tid at bekymre sig (alt for meget) om fremtiden.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *