Carla Mickelborg: Farvel til flinkeskolen

Farvel til flinkeskolen

Mediebranchen er ikke for sarte sjæle. Med denne frase in mente har SAMSON mødt skuespiller samt TV- og medietilrettelæggerstuderende Carla Mickelborg til en snak om livet i mediebranchen.

Selvom Carla besidder både charme, selvtillid og lækkert hår i anseelige mængder, er hun et godt eksempel på, at det kræver mere end gode gener og almindeligt held at nå langt i en til tider ubarmhjertig branche.

Fra marionetdukke til kvinde i eget klipperum
Carla Mickelborg har gjort sig bemærket såvel foran som bagved kameraet. Vi kender hende blandt andet fra Far til Fire-filmene, hvor hun i flere år spillede rollen som den charmerende og sympatiske storesøster Søs. Nu har Carla skiftet de skrå brædder ud med en plads bag skærmen, hvor hun jonglerer med spændende tv-koncepter og udfolder sin kreativitet i klipperummet. Carla er nemlig i fuld gang med at uddanne sig til TV- og medietilrettelægger på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Selv beskriver Carla springet fra film til TV som en åbenbaring:

»En sjælden gang får man et klarsyn. Bare lige 5 sekunder. Men øjeblikket er alligevel nok til ændre alt, man hidtil har troet var sandt,« fortæller hun.

Den karrieremæssige indsigt meldte sig i forbindelse med et coach-møde med tv-personligheden Pelle Hvenegaard. Et møde, hvor Pelle Hvenegaard gjorde det klart for Carla, at hendes positive udstråling og ukuelige energi rækker endog meget langt på den karrieremæssige rangstige. Han understregede dog på samme tid, at værdien af en god uddannelse aldrig lader sig fornægte, hvorfor Carla valgte at gøre alvor af Pelle Hvenegaards råd:

»Kort efter sad jeg på DR og castede til Emils Damer og Sexministeriet for at samle point til at komme ind på TV- og medietilrettelæggeruddannelsen. Her ville jeg lære at filme, klippe, skrive og udvikle koncepter. For første gang i min karriere var jeg uafhængig af lunefulde instruktører og færdig med tilværelsen som marionetdukke. Min kreativitet kunne endelig komme til sin ret,« forklarer Carla.

Farvel til flinkeskolen
At stå ved sig selv og lytte til sin indre stemme lyder måske umiddelbart som en lidt for brugt og gennemtygget floskel. Det bliver den dog ikke mindre sand af, hvilket også er en lektie Carla har lært sig, når det kommer til at gebærde sig i mediebranchen:

»I en verden, hvor alle forsøger at få så meget ud af én som muligt – og helst så billigt som muligt – er det afgørende at lytte til sin indre stemme for ikke at miste sig selv og sige ja til for meget, eller til det forkerte.«

Carla uddyber videre, hvordan hun helt konkret nåede til den erkendelse på den sidste optagedag af Far til Fire. Her tog hun bladet fra munden, henvendte sig direkte til instruktøren og konfronterede ham råt og uforsødet med hans måde at behandle skuespillerne på. Trods dét, at konfrontationen ikke medførte meget mere end sagte hovedrysten og et irriteret suk fra instruktøren, var episoden med til at definere Carla som én af den slags, der kender sit værd og ikke mindst står ved sig selv:

»Jeg mærkede en summende lykkefornemmelse i hele kroppen, fordi jeg langt om længe fik sagt fra. Oplevelsen blev mit farvel til flinkeskolen, gratis-arbejde og dét at gå på kompromis med min indre stemme, fordi jeg troede, det kunne gavne mig. Det kunne det ikke.«

Oplevelsen skulle ikke blive enestående for Carla, der for ganske nylig atter har måttet gøre alvor af sit mantra om at lytte til sin indre stemme og træde i karakter. I forbindelse med Carlas praktikforløb som TV- og medietilrettelægger i L.A. måtte hun således sande, at det var på tide og ikke mindst nødvendigt at smide de bløde fløjlshandsker, parkere behagesygen og det pæne smil til fordel for ærligheden over for sig selv. Således valgte Carla at afbryde praktikken før tid i L.A.

Modgang åbner døren for nye eventyr
Spoler vi tiden en anelse længere tilbage, var kimen til Carlas amerikanske eventyr en Panikdag, der ikke gik helt efter planen. Carla måtte gå slukøret og ikke mindst tomhændet hjem efter den berygtede – og af mange frygtede – Panikdag. Dagen, hvor journalister og TV- og medietilrettelæggere skal matches op med praktiksteder med det formål at få en praktikplads i hus. Carla lod sig imidlertid ikke slå ud af lidt modgang. Tværtimod valgte hun at åbne øjnene op for nye spændende muligheder. Således drog hun af sted til L.A. med store forhåbninger om et udfordrende praktikforløb under fremmede himmelstrøg. Men praktikken gik ikke som forventet, og selvom Carla på egen hånd allerede havde etableret kontakt til et nyt amerikansk praktiksted, blev hendes amerikanske mediedrøm afbrudt ganske pludseligt:

»Den standhaftige amerikanske metaldør blev lukket lige for næsen af mig og min ny-fundne praktikplads, fordi jeg ikke kunne sætte mine ben i det helvede af en arbejdsplads, jeg først var havnet i i L.A. Det var selvfølgelig surt at få afsluttet mit visa så brat, men at finde billeder til pitches, med seksuelle kommentarer som eneste kommunikation, er strengt taget ikke en del af min uddannelsesbeskrivelse, og jeg manglede derfor en central årsag til at fortsætte arbejdet,« fortæller Carla om sin første amerikanske praktikplads.

Det fejlslagne amerikanske eventyr er imidlertid ikke spildt. Carla nåede nemlig at lave en aftale med et andet amerikansk mediebureau, We are Stateside. Et bureau der huser store, betydningsfulde kunder som blandt andre Spotify, HBO og Apple. På den måde har Carla – trods lidt startvanskeligheder – alligevel fået lov til at udfolde sine kreative evner:

»Jeg nåede blandt andet at udvikle en social media-strategi til skuespillerne fra tv-serien True Blood, og pt. arbejder jeg på en kampagne til Fiat. Her kan jeg se, at min kreativitet og mine evner fra TV- og medietilrettelæggelse giver mig store muligheder for at gøre det godt.«

Carla lægger generelt stor vægt på, at dét, der ikke lykkes, sker for at give plads til noget endnu større og bedre, end man selv kan tænke sig til. Med andre ord er modgang og udfordringer ikke nødvendigvis negative i hendes optik. Uventede drejninger er snarere udtryk for livets uundgåelige krøller, der i sidste ende åbner op for nye muligheder. Dette positive syn på tingene er mildest talt en indstilling, der mere eller mindre naturligt gentager sig i de fleste aspekter af Carlas liv.

Ærlighed og livsglæde frem for alt
Carla driver sideløbende med studiet en blog under navnet Carlas Skønne Blog, hvor hun hudløst ærligt deler sine tanker om stort og småt – herunder sine oplevelser i mediebranchen samt livet som studerende på TV- og medietilrettelæggeruddannelsen. Carlas blog er i høj grad gennemsyret af hendes grundlæggende og tilsyneladende ukuelige positive livssyn. En positivitet, der ifølge Carla har afgørende betydning for karrieren i en til tider nådeløs branche som mediebranchen:

»Hvis jeg skal komme med et råd til dem, der ønsker at arbejde i mediebranchen, må det være at følge din indre stemme og kun tage jobs, du er passioneret omkring. Så længe du er ærlig, har du intet at miste, og hvis glæden er der, er det langt lettere at møde folk i øjenhøjde, skabe gode kontakter og blive bedre til sit håndværk dag for dag.«

Carla afslutter med at stille sig selv det klassiske, men ikke desto mindre ret væsentlige spørgsmål: »Hvad er det værste, der kan ske?« hvortil hun for sit eget vedkommende og med et kækt glimt i øjet svarer:

»I L.A. var det at blive sendt hjem, og jeg mener – to måneders sommerferie inden næste praktikforløb til at arbejde på nye store koncepter til blandt andet Fiat og HBO – det er ikke spor værst! Mit liv er alt for vigtigt til ærgrelser, og jeg ved bare, at det hele ender godt. Så jeg nyder turen – no matter who the fuck’s gonna send me home! Mere kan man ikke forlange af livet.«

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *