De digitale unge er mere sociale og nærværende end nogensinde

De er kendt under navne som ”Head-Down” og ”Selfie” generationen. De findes på hvert et gadehjørne, i bussen, ja selv på cyklen med snuden nede i deres telefoner. Men faktisk er de digitale unge mere tilstede i sociale situationer end nogensinde før – bare på en ny måde.

På en café i Aarhus sidder en ung kvinde alene med sin livline – mobiltelefonen. Men hun er ikke alene. Nej, hun er faktisk omgivet af venner – virtuelle venner. ”Pling.” Lyden af en besked får mobilskærmen på bordet til at lyse op. Bag spor af utallige fingeraftryk på glasskærmen, lyser en notifikation op. ”Din ven Christina har sendt dig en besked på Facebook.” Øjnene flakker som en scanner ned over mobilskærmen, og der breder sig et smil på den unge kvindes læber. Ivrige fingre taster på skærmen. Der er socialt nyt fra den digitale legeplads Facebook – stedet, hvor vennerne altid er lige i nærheden. Den 18-årige gymnasieelev Anna-Maria Godsk Mogensen kigger op fra sin skærm:

”Hvis ikke Facebook var opfundet i dag, så er jeg sikker på, at det ville blive det. Jeg kan ikke forestille mig en verden uden.”

Med 10-året for Facebook er sociale medier blevet en uomtvistelig del af unges hverdag. Facebook er for andet år i træk det mest søgte ord på Google, og 95% af de 16-24 årige har i dag en profil på sociale netværkstjenester. Udefra kan de ligne selvcentrerede og fraværende unge, der forsvinder i moderne teknologi, men ny forskning viser, at de unge faktisk er mere sociale og tilstedeværende end nogensinde før – bare på deres helt egen facon.

Online og offline smelter sammen
I en ny bog It’s complicated – the social lives of networked teens har professor ved New York University, Danah Boyd, indsamlet en række interviews med amerikanske unge, for at få en bedre forståelse for de digitale unge og deres univers.

Forskningen viser, at de unge i dag bruger digitale medier til at bekræfte og vedligeholde allerede eksisterende relationer til venner, familie og bekendte. Med sociale medier får de en følelse af, at de på en uforpligtende, let og spontan måde kan være i kontakt med hinanden og følge med i hinandens liv.

Forsker ved Center for Digital Pædagogik, Jonas Ravn, har igennem en årrække forsket i de danske unges adfærd på nettet. I tråd med den amerikanske undersøgelse mener han, at det næsten kan være umuligt for de unge, at melde sig ud af det sociale fællesskab online:

»For de unge er nettet og sociale medier ikke bare et supplement til virkeligheden, men derimod en del af den. Derfor bliver det også sværere og sværere for de unge i en digital tidsalder at vælge de sociale fællesskaber på web fra, da de udgør en naturlig del af det hele fællesskab.«

På caféen i Aarhus er Anna-Maria Godsk Mogensen heller ikke i tvivl om, at Facebook er blevet en vigtig del af hendes og andre unges hverdag:

»Mange samtaler i frikvarteret starter med en nyhed fra Facebook, hvor en siger: ’Ej, så I lige det på Facebook?’ Er man ikke på Facebook, kan det være svært at følge med i snakken.«

Hun trækker på smilebåndet, mens hun konstaterer, at nogle ting først er sandhed, når de står på Facebook:

»Man er jo ikke rigtige kærester, før det også er offentliggjort på Facebook.«

Hun fniser og himler med øjnene.

Facebook – en del af unges virkelighed
At de unge er blevet trofaste brugere af Facebook og ikke kan undvære de sociale medier, fremgår også af en ny undersøgelse foretaget af DR medier. Undersøgelsen viser, at 45% af de 12-29-årige, efter en uge uden internet, først vil tjekke Facebook, mens kun 24% vil tjekke mail og blot 12% vil tjekke nyheder.

Men selvom man kunne tro, at de unge er blevet mere isolerede af den hyppige brug af sociale medier, viser en ny undersøgelse det modsatte. Undersøgelsen fra Pew Research Institute i USA viser, at online-brugere på sociale netværk har flere nære relationer end dem, der ikke har en profil på sociale netværkstjenester. Derudover viser undersøgelsen, at unge, der har en Facebook-profil, er 50% mindre udsatte for ensomhed end den gennemsnitlige amerikaner. Særligt Facebook viser sig at understøtte en tæt dialog, der gør, at vores venskaber i den virkelige verden kan blive mere intime og nære.

Afhængige af hinanden
I ungdomsklubben Midtbyklubben i Aarhus er mobiltelefonen heller ikke langt væk, selvom de unge er omgivet af venner i klubben. For her kan man sagtens være social med vennerne og samtidig være social på Facebook.

»Sidst jeg var ”på” er for cirka to minutter siden. Jeg føler mig nøgen uden Facebook.«
griner 14-årige Sophie Bendix Thorhauge, og de andre unge griner med.

18-årige Emil Bülow Petersen er dog mere alvorlig i blikket, når han forklarer, hvor svært det kan være for et ungt menneske at undvære Facebook:

»Jeg har prøvet at slette min profil to gange, fordi det tager for meget af min tid.«
Der bliver stille omkring bordet, og Emil fortsætter:

»Men så gik der tre dage, og så blev jeg simpelthen nødt til at melde mig til igen. Jeg kan altså ikke undvære det. Det er jo der, jeg har hele mit liv samlet – lektier, venner, grupper – det hele.«

De andre unge nikker anerkendende og samler sig om Emils mobil, der viser et YouTube-klip af en hund på et snowboard, og der udbryder en rungende latter rundt om bordet.

Medieforsker Søren Schultz Hansen har igennem 6 år forsket i de digitale indfødte og han mener, at de digitale unge er mindre fokuserede på sig selv og mere fokuserede på hinanden:

»Sandheden er, at de billeder de unge helst vil vise frem på Facebook er billeder, hvor de er sammen med deres venner, ikke hvor de er alene. Der er ikke fokus på ”mig, mig, mig”, men tværtimod på ”vi, vi, vi”.«

Homo Digitalis: Det sociale menneske
At vi mennesker bruger sociale medier til at fremstille os selv i et særligt lys, og til at tilkendegive vores sociale tilhørsforhold er imidlertid ikke et nyt fænomen. Igennem århundreder har mennesket fortalt sin historie, men på Facebook kan historien nu nå ud til 300, 500 eller måske 600 mennesker. I bogen Homo Digitalis gør Natasha Friis Saxberg os klogere på, hvordan sociale medier bidrager til at dække et basalt menneskeligt behov for at være sammen med andre:

»Mennesket er som udgangspunkt socialt. Vores tilhørsforhold i gruppen, vores renommé og ikke mindst dét, at vi bliver elsket og bekræftet er essentielt for vores eksistens. Digitale medier har ikke ændret vores basale behov, men har vist sig at være en ideel platform til at understøtte dem.«

Nærværende unge gennem skærmen
Men kan man tale om ægte samvær, når samværet ikke er hygge en sen aften over en kop kakao, men derimod foregår igennem en skærm? Medieforsker Søren Schultz Hansen mener, at der er opstået en kløft mellem den unge og den ældre generation, der har forskellige opfattelser af, hvad ægte socialt samvær betyder i en digitaliseret verden, hvor de voksne for første gang er de uerfarne, imens de digitale unge er de erfarne:

»Vi har en ældre generation, der er vokset op i et samfund, hvor det nære samvær først og fremmest sker i rummet. Derfor har de ældre ret, når de siger, at de unge er fraværende og ikke tilstede. For kigger man på deres tilstedeværelse i rummet, så er de faktisk fraværende.«

Han mener dog, at de unge er meget sociale og dybt nærværende. De gør det bare på en anden måde. De unge dyrker nemlig ikke så meget det rumlige samvær, men i langt højere grad det tidslige:

»Den unge generation har taget den endelige konsekvens af, at vi med mobil og internet er blevet uafhængige af rum. Vi kan i dag let sidde i Danmark og tale med en person i Kina. De unge er i stedet blevet meget mere forpligtede på tiden. Det betyder også, at de unge er ’på’ hele tiden.«

Generationen der aldrig er alene
Men der kan også være nogle konsekvenser ved et samfund, hvor de unge hele tiden er til rådighed. For med de digitale unge møder vi en generation, der altid er online og derfor aldrig er alene.

Den franske psykoanalytiker og filosof Jacques Lacan forklarede i sin teori om spejlstadiet, hvordan et spædbarn efter et halvt år spejler sig i sin mor og bliver klar over, at det ikke er en del af sin mors krop, men faktisk er et individ.

Med digitale mediers tilkomst kan man tale om den omvendte spejlfase, hvor mennesket igen smelter sammen med omverdenen, idet vi altid går rundt med mobiltelefonen klistret til kroppen. Vi spørger altid vennerne til råds og frygter ensomheden.

Det betyder ifølge medieekspert Søren Schultz Hansen, at vi får nogle unge mennesker, der i ekstrem grad søger fællesskabet, for de har aldrig prøvet at være alene.

ADHD unge?
Netop det faktum at de unge aldrig er alene mere kan ifølge en ny Ph.d. afhandling fra Århus Universitet betyde, at sociale medier kan være med til at skabe ADHD-lignende symptomer hos raske mennesker. Det er især kombinationen af søvnunderskud og kognitiv overstimulering i forbindelse med brugen af sociale medier, som nogle forskere frygter, kan skabe ADHD lignende symptomer hos de digitale unge.

Medieforsker Jonas Ravn mener dog ikke, at de voksne bør være bekymrede for de unge menneskers brug af sociale medier:

»Vi befinder os i en brydningstid, hvor vi stadig skal lære, hvordan vi ønsker at leve med sociale medier. Brugen af sociale medier skal selvfølgelig ikke forstyrre de unges søvn eller koncentrationsevne. Men faktisk viser meget forskning også, at de unge allerede har en reflekteret brug af sociale medier. «

”…Om lidt er her aldrig stille”
Tilbage på caféen i Aarhus er Anna-Maria Godsk Mogensen ved at finde sin jakke frem. Hun kigger ud af vinduet og iagttager en ung mand, der står alene med sin telefon fremme:

»De fleste unge tager mobilen frem, når de står alene. Jeg tror, det er en måde at sige på ”jeg har faktisk venner, selvom jeg står alene”. «
Hun forlader caféen med lette trin og bevæger sig ud i den lette sommerluft, hvor hun blander sig med mængden af folk. Hun går med løftet hoved afsted, for hun ved, at selvom dagen rinder ud, så er vennerne altid lige i lommen.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *