Den medierede kærlighed

foto: Ditte Seitzberg

Internettet og de sociale medier fylder mere og mere i vores liv. Det gælder ikke mindst vores kærlighedsliv. Selvom dating i høj grad understøttes af de digitale platforme, kan de ifølge sociolog med speciale i internetdating, Casper Høeg Radil, ikke erstatte dating, hvor man mødes ansigt til ansigt. Der er desuden stor forskel på, om det er datingportaler eller datins-apps man tyer til, når man leder efter den eneste ene på nettet.

Fra midten af 90’erne og frem til nu er der kommet et stigende antal datingportaler til, og som det seneste skud på stammen findes der nu også dating-apps, som gør netdating endnu nemmere. Eftersom online dating er blevet lettilgængeligt med datingsider til ethvert tænkeligt segment og dating-apps som Tinder, hvor nye singler kun er et ”swipe” væk, er det nærliggende at tro, at online dating vil kunne erstatte dating, hvor man mødes i virkeligheden.

Men selvom vi omtaler dem som datingportaler og dating-apps er det fejlagtigt at tro, at det er selve datingen, som i stigende grad bliver digital. Casper Høeg Radil mener i stedet, at vi bør opfatte online dating som endnu et sted at møde kærligheden, på linje med arbejdspladser og diskoteker.

Netdating er indledende kontakt
Der er mange muligheder for at møde interessante singler på nettet. Men det som vi foretager os på Tinder og datingportalerne, skal ifølge Casper Høeg Radil ikke forstås som en erstatning for dating, hvor to personer mødes ansigt til ansigt:

»De fleste bruger online dating til et sted at komme i kontakt med hinanden, og på den måde kunne det lige så godt være en blinddate eller et set up. Så man dater ikke på internettet som sådan.«

Casper Høeg Radil mener ikke, at kontakten via Tinder og datingportaler har erstattet den direkte kontakt mellem mennesker, da der ifølge ham først er tale om egentlig dating, når man mødes første gang
Mulighederne for at mødes online er altså blot den indledende kontakt, for at finde ud af, om man skal begynde at date i den virkelige verden:

»Folk søger kærligheden hele tiden, og datingprofiler og Tinder er et supplement til den måde at date på. For mange er der ikke nogle negative konsekvenser, og man øger sine muligheder for at finde gode partnere ganske risikofrit.«

Grunden til at vi i stigende grad tager internettet til hjælp, når vi leder efter kærligheden, er ifølge Casper Høeg Radil, at vi på den måde kan søge eventuelle matches relativt risikofrit:

»Der er en klar tendens til, at flere ser en fordel i at kunne bruge datingportaler og dating-apps, og for mange er der også en masse usikkerhed, som bliver fjernet. Der er ikke så mange muligheder for at gå galt i byen. Der er meget mere klar kommunikation.«

Tinder er underholdning
På dating-app’en Tinder kan singler gennemsøge deres nærområde for andre singler ved at gennemse billeder, som er hentet via app’ens kobling til Facebook.

På baggrund af billederne og en kort beskrivelse, som brugeren selv laver, kan man vælge at angive interesse eller ej. Når to singler begge har angivet, at de er interesserede i hinanden, er de et match, og de har mulighed for at chatte sammen og kan eventuelt aftale at mødes på en date.

Den 25-årige psykologistuderende Fie Hansen har ikke benyttet sig af det store udvalg af datingportaler, men har i stedet brugt Tinder af to omgange. Første gang i foråret og sommeren 2014 og igen for et par uger siden, fordi hun fik ferie, og trængte til lidt underholdning.

Tinder-app’en tjener nemlig i høj grad et underholdningsformål for Fie Hansen, men som single ser hun det samtidig som en god mulighed for at tjekke ud, hvilke fyre i området, som er ledige på markedet.

Det medfører dog det problem, at fyrene også selv bruger Tinder til at tjekke det modsatte køn ud, og når Tinder blot bruges til at finde matches, og ikke bruges til at aftale fremtidige dates, ryger den ellers gode idé, mener Fie Hansen:

»Det er jo nemt at få matches på Tinder, så problemet er, at det bliver lidt for meget et spil. Du skal i hvert fald virkelig opsøge kontakten, og det skal modparten også gøre, for at finde ud af om det skal være noget eller ej. For hvad skal man med 48 matches, hvis der ikke er nogen, der tager kontakt? Så er det jo bare en app med nogle billeder.«

Selvom hun hovedsagligt bruger det som underholdning, har Fie Hansen været på tre såkaldte Tinderdates. Ofte viser det sig dog, at dem du matcher med på Tinder, er ganske anderledes i virkeligheden:

»På en Tinderdate er det jo første gang man møder personen, og så kan man godt tænke, at man ved, at han lægger vægt på bestemte ting, for det har han jo skrevet. Men jeg kan bare ikke se det i virkeligheden.«

Misvisende selvfremstilling
Ifølge Fie Hansen er der både åbenlyse fordele og ulemper ved at møde fyre via Tinder. Som en af de positive ting nævner hun, at det blandt andet er en nem måde at komme i kontakt med fyre, som hun ellers ikke ville have mødt i sin hverdag på psykologistudiet:

»Nu er jeg på et udpræget pigestudie, hvor det kan være svært at møde nogle fyre. Så der kan det være nemmere at finde nogle, fordi tilgængeligheden simpelthen er større på Tinder.«

Den negative side ved at date fyre, som man har mødt på Tinder, kommer blandt andet til udtryk i måden, hvorpå folk fremstiller sig selv, som til tider kan være et åbenlyst forsøg på at virke interessant. Det kan gøre det svært at gennemskue, hvordan folk i virkeligheden er:

»Jo mere abstrakt du beskriver dig selv, og formår at vælge de ting ud, som er populære, jo flere matches får du. Jo mere du passer ind i den forestilling om, hvor fantastisk et liv, man kan have – og hvis du så oven i købet står og klapper en tiger på dit profilbillede – så er det meget bedre, for så er du mere spændende.«

Fie Hansen understreger, at det ikke altid er ligetil at finde ud af, hvordan fyrene er ud fra det de viser på deres Tinderprofiler. Det er altså nødvendigt at mødes i virkeligheden, for at finde ud af, om der er hold i det som ordene og billederne beskriver.

Mindre seriøst
Fie Hansen er ikke alene om at se ulemper i brugen af Tinder. Ifølge Casper Høeg Radil kan det være et problem for personer, der finder dates via internettet, at der er så stort et udvalg:

»Det at flirte med så mange mennesker på én gang og så tage på mange dates. Det betyder noget for, hvordan man opfatter daten. Jeg vil næsten kalde det en byrde, når man er involveret i så meget. Både fordi at folk har en tendens til at blive forvirrede af det på selve daten, men også fordi der ikke er den seriøsitet i det, som folk ville have, hvis det var en blinddate, som nogle venner havde sat op«, fortæller han.

Det kræver altså en ekstra indsats at mødes på en date, når man har fundet hinanden på internettet, for at forholdet skal kunne udvikle sig.

Fie Hansen mener også, at der er forskel på, hvad de forskellige platforme kan, i forhold til hvor seriøst man leder efter en kæreste. Her opfatter hun Tinder som mere afslappet og useriøst sammenlignet med datingportalerne, som hun mener, er mere formelle:

»For mig at se er der meget arbejde i at have en datingprofil. På min Tinderprofil har jeg jo ikke skrevet andet, end at jeg kommer for Aarhus. Det skal ikke udelukkes, at jeg skal have en datingprofil engang, men lige nu er det ikke aktuelt.«

Uanset om man vælger at bruge Tinder til underholdning eller om man går benytter sig af de mere seriøse datingportaler, er det altså den forbindelse, som opstår mellem to personer når de mødes i virkeligheden, som tæller.

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *