#Derfor #Er #Hashtags #Fedt

Mangler du face-to-face-time med erhvervslivet? Vil du have faglig inspiration fra andet end bøgerne? Tænder tanken om et større netværk blandt medie- og kommunikationsstuderende og branchen dig? Og kan du godt lide at drikke en øl og vende verdenssituationen med medstuderende? Så er svaret på dine bønner simpelt: bliv medlem af SAMS.

[vc_column_text pb_margin_bottom=”yes” pb_border_bottom=”no” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Hashtags er det nye sort på de sociale medier. Hverdag uploader masser af mennesker flittigt billeder og statusopdateringer efterfulgt af det lille symbol. Men hvorfor skal billedet af en is på en varm sommerdag ledsages af tags som #Isvaffel #ÅretsFørsteIs #Mmmhm? Og hvordan er det egentlig, at hashtags virker? Her får du overblikket over hashtaggets udvikling fra 1200-tallets nodesprog frem til nutidens selviscenesættelse på de sociale medier.

HASHTAGS GIVER DINE BESKEDER NYT LIV

Hashtagget, som vi kender det i dag, blev født i juni 2009, da Twitter lancerede det lille symbol som en ny funktion. Siden har fænomenet bredt sig til de øvrige sociale medier, og i år valgte Facebook at følge trop og indføre hashtagget i brugernes statusopdateringer.

Men hvilken funktion har hashtags på de sociale medier? Først og fremmest gør hashtags det muligt at kategorisere din statusopdatering eller dit billede. Ved at sætte ”#” foran et ord, omdannes ordet til et blåt hyperlink, der sætter teksten eller billedet i forbindelse med andre medieenheder med samme hashtag på det pågældende sociale medie. Med hashtagfunktionen bliver du også i stand til at søge på ord og emner, du finder interessante.

FRA NODESPROG TIL COMPUTERPROGRAMMERING

Selvom vi i dag primært kender hashtag-symbolet # fra de sociale medier, er selve symbolet faktisk ikke et nyt fænomen. Op gennem historien har denne lille firkant været anvendt i forskellige sammenhænge og haft skiftende betydninger.

Symbolets brug kan dateres helt tilbage til 1200-tallet, hvor det dukkede op i musikkens nodesprog. Her blev det (og bliver stadig) anvendt foran en node, hvis tonen skulle være en halv gang lysere. Senere, da telegrafen blev opfundet og morsealfabetet indført i 1870’erne, blev koden 11011 brugt af det Britiske Postvæsen til at angive £, mens den samme kode blev oversat til # i den amerikanske version. Begge symboler fik navnet ”Pound Sign”. I begyndelsen af 1900-tallet skiftede symbolet dog navn til ”Number Sign” i det amerikanske morsealfabet, og det bruges den dag i dag stadig til at angive numre.

I ”nyere tid”, i 1960, blev symbolet # en del af telefonens tastetur, så telefonen kunne sende instruktioner til operativsystemet, og i slutningen af 1980’erne var # et udbredt symbol i diverse programmeringssprog til computere.

SÅDAN BRUGER VI HASHTAGS

Hashtag er et åbent værktøj. Det vil sige, at du selv kan skabe dine personlige hashtags. Det har sine fordele og ulemper. Fordelen er muligheden for stor kreativitet og frihed til at definere din egen hashtagsstil. Ulempen er, at kreativiteten kan tage overhånd, når stort set alle ord eller hele sætninger bliver omdannet til hashtag, så hashtagget mister sin betydning. En anden ulempe er, at der til hashtags ingen rettigheder er tilknyttet – alle kan med andre ord bruge dem. Dette bliver særligt problematisk for brands, hvis der går en trend i at omtale deres produkt negativt. Det skete for eksempel for McDonalds, da fastfoodkæden i 2012 introducerede #McDstories, og det udløste en viral kommunikation på Twitter. Her brugte brugerne hashtagget til at dele deres dårlige madoplevelser på fastfood-restauranten med hinanden.

For at blive klogere på hashtag-tendensen har SAMSON været på gaden for at få den almene danskers syn på hashtagget.

Foto: digibuzzme.com

[/vc_column_text] [box title=”Klaus, 42 år, Socialpædagog” type=”whitestroke” pb_margin_bottom=”no” width=”1/2″ el_position=”first”]

Hvilke sociale medier er du på?
Facebook.

Bruger du hashtag?
Nej.

Hvordan kan det være?
Jeg har aldrig stiftet bekendtskab med det, jeg har bare hørt om det.

Hvor har du hørt om det?
Det er mest, når jeg hører P3 Monte Carlo, og de snakker om hashtag. Jeg aner faktisk ikke, hvad det er.

Så du har ikke set nogen bruge det?
Måske, men så har jeg ikke vidst, at det var et hashtag.

[/box] [box title=”Alexander, 26 år, arkitektstuderende” type=”whitestroke” pb_margin_bottom=”no” width=”1/2″ el_position=”last”]

Hvilke sociale medier er du på?
Twitter og Facebook.

Bruger du hashtag?
Nej, det gør jeg ikke.

Hvordan kan det være?
Jeg kan ikke lide hashtags. Jeg synes, det er fint, hvis man har et hashtag, der viser specifikt, hvad det [statusopdateringen] handler om, særligt på Twitter. Bruges der 4-8 hashtags, så bliver det for meget. Hvis man bruger hashtag til at angive en arkitekt, et projekt eller andre vigtige nyheder, så er det fint for mig.

Hvordan ser du andre bruge det?
Det afhænger af personen. Selv er jeg på Twitter og følger et par stykker, og der er det virkelig vigtigt med hashtags.

[/box] [box title=”Troels, 16 år, Gymnasieelev” type=”whitestroke” pb_margin_bottom=”no” width=”1/2″ el_position=”first”]

Hvilke sociale medier er du på?
Facebook.

Bruger du hashtag?
Nej, ikke sådan rigtig. Hvis jeg gør det, så er det for sjov. For at tage pis på det, men det gør næsten alle for tiden.

Hvorfor bruger du sjældent hashtag?
Jeg bruger ikke rigtig Facebook. Kan bedre lide at tilbringe tid med mennesker i det virkelige liv.

I hvilken sammenhæng bruger du hashtag?
For at lave jokes i statusopdateringer, beskeder eller kommentarer, det kan for eksempel være, hvis man laver sjov med befolkningsgrupper. Nu skal jeg passe på med at sige noget, som kan støde nogen, men eksempelvis ”Muslimer er det fedeste” og så #Bomber. Sådan vil jeg nok bruge hashtag.

[/box] [box title=”Emilie, 18 år, beklædningshåndværker” type=”whitestroke” pb_margin_bottom=”no” width=”1/2″ el_position=”last”]

Hvilke sociale medier er du på?
Facebook og Instagram.

Bruger du hashtag?
Ja, engang imellem, ca. hver anden dag. Jeg er ikke så god til det, men jeg bruger dem da, primært på Instagram.

Hvorfor bruger du det?
Det er fordi, det er lidt hyggeligt. Så kan man dele sine billeder med flere på Instagram.

Hvilke ord anvender du, når du hashtagger?
Jeg er ikke så god til det med de seje hashtags. Jeg beskriver bare, hvad der er på billedet, f.eks. hvis jeg er i byen, så skriver jeg #Fest. Jeg kan bedre lide, at det er lidt personligt, og at det giver mening i forhold til billedet. De der tags for likes, det er ikke lige mig.

Du siger, det giver mening at bruge hashtag på Instagram. Hvordan?
For eksempel træner jeg rigtig meget, og i forbindelse med træning kan man finde nogle rigtig gode træningsbilleder og inspiration til træning. Det er meget rart.

[/box]

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *