DO’S og DONT’S på Facebook

De sociale medier er for mange uundværlige. De understøtter menneskets naturlige adfærd og behov for at være social og er samtidig yderst lettilgængelige. Ifølge DRs Medieudviklingsrapport fra 2014 er 3,5 millioner danskere på Facebook om måneden. Netværket er i vækst og fortsat danskernes primære sociale medie. 59 % af danskerne bruger netværket dagligt modsat 55 % i 2013.

Selvom danskerne efterhånden har haft nogle år til at lære Facebooks uskrevne regler at kende, krummer vi stadig dagligt tæer over billeder, kommentarer og opslag, vi læser. Faldgruberne på Facebook er mange, og, indrømmet: vi falder også nogle gange selv i.
Derfor har SAMSON udarbejdet en liste med do’s and dont’s på Facebook. Du kan garanteret nikke genkendende til flere af punkterne nedenfor.

Uanset hvilket eller hvilke sociale medier du anvender i din daglige færden på internettet, så husk at være kritisk. Det styrker respekten omkring din it-personlighed, og forhåbentlig kan du se dig selv i spejlet med god samvittighed.

DO

  • Nyhedsstrømmen er efterhånden blevet en stor plamage af videoer. Men hop bare med på trenden, for video virker. Find en sjov, skør eller underlig video og smid den op på din væg. Det giver helt sikkert mange likes.
  • Vi elsker sladder, og Facebook har altid plads til mere. Er du gravid – igen, så del det endelig. Vi lapper det i os.
  • Chat løs med dine venner i privatchatten. Selvom du befinder dig på et socialt medie, så husk på, at nogle ting har bedst af at forblive fortroligt. Det er som regel det bedste for alle parter.
  •  Udnyt alle Facebooks facetter. Du kan både oprette begivenheder, grupper, spille, huske fødselsdage og meget mere på det sociale medie. Facebook er ikke blot et website, hvor vi, ung som gammel, udstiller os selv. Det er anvendeligt til flere forskellige formål. Lær alle funktionerne at kende. Så er du godt kørende – så længe du kan leve med den stigende afhængighed.

DON’T

  • Vi har forstået det! I EEEEELSKER hinanden. Vi får kvalme af at blive spammet med likes, opdateringer og kommentarer om, hvor højt du elsker kæresten og omvendt. Hold det for jer selv!
  • Lad være med at skifte profilbillede hver eller hver anden dag. Vi er med på, at du er glad for dig selv eller bare gerne vil vise dig fra ”din bedste side”. De rigtige venner ved godt, hvordan du ser ud i virkeligheden. Både fra de gode og dårlige sider.
  • Spar på speltboller og spædbørn. Vi kan ikke spise billeder af dine brød. Og de er søde de små, men når du spammer løs med 37 billeder af den samme tur på legepladsen, så kaster vi op.
  • Du er vred, derfor skriver du en statusopdatering på Facebook med en skjult agenda. Hvis ikke du selv har gjort det, har du helt sikkert læst en andens. Indse det! Du ønsker, at folk spørger ind til din frustration eller dit had. Skriv nu bare hele smøren fra starten. Så undgår vi alle de dumme spørgsmål i kommentarfeltet nedenunder.
  • Vi slutter af med en af de værre. Du skal aldrig, aldrig, aldrig like dine egne billeder. Specielt ikke dit eget profilbillede. Der er narcissisme nok på Facebook – ingen grund til at dyrke det yderligere. Uanset om det er en joke eller ej.

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *