Forbundet gennem tiden – Fra brevduer til iPhone

illustration af Cecilie Cholewa

illustration: Cecilie Sara Cholewa

Er man barn af 80’erne og 90’erne, kan man hurtigt blive imponeret over den teknologiske udvikling, som vores generation har været vidne til. Hvem husker ikke, da man kunne alle legekammeraternes fastnetnumre i hovedet og tålmodigt håbede på, at nogen var hjemme til at tage telefonen? Eller da ens forældre endelig købte en stationær computer, der måske oveni købet kunne gå på internettet. Og så kom pludselig mobiltelefoner og sociale medier. Mange har nok haft en profil på ARTO og en bruger på MSN, og nu er vi stort set alle sammen på Facebook, Instagram, Twitter og Snapchat.

Selvom vi i dag ser fastnettelefonen og den stationære computer som halvkiksede og outdatede opfindelser, så kan vi alligevel takke dem for at have banet vejen for udviklingen af vores højtelskede iPhone og bærbare computer, der muliggør trådløs forbindelse til mennesker verden over. Gradvist har den teknologiske udvikling gjort os mere og mere forbundne. Her bringer vi et overblik over nogle af de opfindelser, som gennem tiden har styrket forbindelsen mellem mennesker.

Brevduer. Vi starter med de bevingede budbringere. Brevduer har været brugt siden oldtidens Egypten. Og selvom det måske kan lyde som en joke, at en fugl kan bringe posten sikkert frem, så har duer en enestående orienteringsevne og blev for eksempel brugt til at bringe beskeder under begge verdenskrige.

Den optiske telegraf. Vi kan kalde den iPhonens lidt kedelige og kortfattede tip-tip-tip-oldefar. Telegrafen kunne overføre simple meddelelser over længere distancer og erstattede tidligere kommunikationssignaler som røg og lys. Telegrafen kom frem i 1700-tallet og blev taget i brug i Danmark i starten af 1800-tallet, da Sjælland og Fyn blev forbundet.

Elektricitet. Ja tænk, at man engang har levet uden! Efter mange års studier af elektricitet kom gennembruddet for alvor, da den danske fysiker H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen i 1820.

Telefoni. I 1876 opfandt skotten Alexander Graham Bell telefonen – så lad os takke Mr. Bell for, at mor i dag kan ringe hjem fra Sydfrankrig og huske os på, når vi skal vande blomsterne og tømme postkassen.

Radiotelegrafi. Den italienske fysiker Guglielmo Marconi udviklede radiotelegrafien, der især vandt frem omkring år 1900 og gjorde drømmen om trådløs kommunikation til en realitet.

Fjernsyn. I 1926 foretog den skotske ingeniør John Logie Bird den første offentlige demonstration af fjernsynet i London, og fra 1936 begyndte BBC i England at sende tv regelmæssigt. Og hele verden ville se med! Endda i en sådan grad at folk selv gik i gang med at producere tv-apparater (af hjertet tak for at vi i dag kan nøjes med en tur i Elgiganten).

Computer. Den første elektroniske computer, ENIAC, blev udviklet under Anden Verdenskrig. Computeren var langt fra nogen lille nips og fungerede mest af alt som en overdimensioneret lommeregner.

Mobiltelefon. Verdens første ”mobile telefon” blev introduceret i Sverige af TeliaSonera og Ericsson i 1956 og var beregnet til installation i bilen. Med en vægt på omkring 40 kilo var den ikke ligefrem handy, men den gjorde det muligt at få forbindelse til omverdenen, når man var ude på de fire hjul.

E-mail. Den første e-mail blev sendt i 1971 – længe før internettet brød igennem. Mailen blev sendt af den amerikanske programmør Ray Tomlinson som også står fader til det uomgængelige @.

Håndholdt mobiltelefon. Det første opkald fra en håndholdt mobiltelefon blev efter sigende foretaget i 1973 af den daværende Motorola-chef, Martin Cooper. Telefonen vejede lidt over et kilo(!) og krævede 10 timers opladning for en halv times brug. Så er det alligevel ikke så slemt at skulle oplade sin smartphone én gang om dagen.

Bærbar computer. Det er nok liiiiige at stramme den at kalde den første bærbare computer, Osbourne 1 fra 1981, for decideret bærbar. Computeren vejede omkring 11 kilo – så held og lykke med at få den med i rygsækken på uni(!).

Internet. Hvad er computeren uden internet? Vi kender alle sammen, når nettet svigter, og vi magtesløse er ved at gå til i frustration over manglende kontakt til omverdenen. Men vi skal helt frem til omkring 1990 før internettet, som vi kender det i dag (World Wide Web), blev udviklet af web-pionererne Tim Berners-Lee og Robert Cailliau.

SMS. Først mange år efter mobiltelefonens opfindelse blev det muligt at kommunikere med omverdenen via tekstbeskeder. Den første sms menes at være fra 1992, hvor den britiske ingeniør Neil Papworth sendte ordene »Merry Christmas«.

Blogging. Blogging er blevet til en udbredt praksis, og mange bloggere beretter om deres liv i en sådan grad, at deres læsere kan føle et personligt kendskab til dem. Fænomenet menes at stamme fra 1994, hvor den studerende Justin Hall lancerede websitet Justin’s Links from the Underground.

Søgemaskine. I dag er søgemaskine nærmest synonym med Google. ”Er det farligt at sluge tyggegummi?” og ”Hvordan laver man en god flæskesteg?”. Google har svaret på alt. En af de store forgængere hed AltaVista og var en af de førende søgesider i 1990’erne.

Trådløst internet. I 1997 blev vores evige ven på hotellet, på Baresso og i skolen, ”Wi-Fi”, introduceret. Dermed opstod gradvist den kombination af computer og internet, som vi i dag tager for givet, og som stort set alle vegne gør det muligt for os at komme i forbindelse med mennesker verden over.

Sociale medier. Selvom sociale medier først er blevet en integreret del af vores dagligdag og ordbog i løbet af de senere år, har de eksisteret meget længere. Et af de første, og større, var Classmates.com som blev skabt i 1995 for at forbinde kammerater og kollegaer fra folkeskoler, gymnasier osv.

Smartphonen. Den smarte telefon. Vores forlængede arm. Alverdens applikationer og trådløs forbindelse til alt og alle. Darlingen over dem alle, iPhonen, blev offentliggjort i 2007 og kom til Danmark i 2008. Tanken om en Nokia 3310 med gullig skærm og lagerplads til nogle få sms’er synes i dag meget fjern. Men vi savner altså Snake – bare lidt!

Af Rasmus Rørdam Lund og Line Kjær Røge

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *