Instagram Feminister – En (vid)underlig kombination af nøgne kvindekroppe og politisk aktivisme

Instagram Feminister

Feminister

Instagram Feminister – En (vid)underlig kombination af nøgne kvindekroppe og politisk aktivisme

Med Instagram har det aldrig været nemmere at netværke og udtrykke sine holdninger til en bred skare af mennesker – og så kan man endda gøre det til en visuel oplevelse via billeder. Men er feministisk aktivisme blevet afløst af selfies og rystende numser, der anderkendes som dagens feministiske aktion?

Det er blevet moderne at være feminist. Eller det er i hvert fald blevet moderne at udføre feministisk aktivisme på Instagram.Her dyrkes en kropslig form for feminisme i særdeleshed, hvor kvindens krop og seksualitet er i centrum. Man kan tale om, at disse Instagram-feminister styrker sig selv – og kvinden i det hele taget – gennem deres nøgne kroppe. Her tænker jeg særligt på det selvudnævnte girlsquad bestående af @nikitaklaestrup, @ekaterinaandersen og @twerkqueenlouise, der på en meget offensiv måde dyrker en digital verden, hvor kvinder skal have lov til at udtrykke sig via sin krop – både med (meget lidt tøj) eller uden noget på.

Artiklen fortsætter efter billedet…

Having #triplets Time I Aften Med #girlsquad ?❤️

Et opslag delt af Twerkqueenlouiseisback (@twerkqueenlouiseisback) den

Umiddelbart kan det hurtigt opfattes som en lidt hul og poleret form for feminisme. Især, hvis vi holder den op mod tidligere generationer af feminister, der pressede politikerne og lavede demonstrationer på græsrodsniveau. Personligt har jeg da også selv lidt svært ved at gennemskue feminismen for bare bryster og rystende numser, når jeg stalker dem på deres Instagram-profiler. Vi bliver dog også nødt til at erkende, at tiden er en anden, og derfor er der også sket noget nyt med feminismens udtryksformer forbindelse med internettet. På den ene side har vi den hér visuelle kropsliggørelse af feminismen. Her omfavner kvinden sin seksualitet og udtrykker et ønske om at tage kontrollen over sin krop tilbage. Det handler om at vise, at man som kvinde også har et sex-drive, og måske skyldes det kontroversielle perspektiv, at der stadig er forbundet en vis skam med, at en kvinde omfavner sin seksualitet offentligt.

Artiklen fortsætter efter billedet…

Nipple game strong ? pic by @ekaterinaandersen

Et opslag delt af Twerkqueenlouiseisback (@twerkqueenlouiseisback) den

På den anden side har vi en produktliggørelse af feminismen i form af ikoner, der går ud og siger: ”Ja, vi er feminister”. Her tænker jeg selvfølgelig på Beyoncé. Hendes Instagram-profil har et særligt underspillet feministisk budskab, der spænder fra at tage et politisk standpunkt i det amerikanske præsidentvalg, til at tilføje et ekstra lag til racedebatten ved at klæde sig ud som en sort Barbie-dukke.

Femismen er blevet til popkultur

Jeg står tilbage med spørgsmålet om, om man både kan shake booty på Instagram og udtrykke et ønske om politisk, økonomisk og social lighed på samme tid?

Mit umiddelbare svar må være ja.

Det er nemlig vigtigt at huske på, at feminismen ikke kræver én bestemt opførsel. Meningen med det hele er netop, at vi alle sammen skal have mulighed for at udtrykke os som dem, vi har lyst til eller behov for at være. Gennem Instagram brydes der helt sikkert nogle grænser i forhold til den stereotype opfattelse af en traditionel rødstrømpe feminist med hængebryster fra slut 60’erne. Med en ikonisk frontkvinde som Beyoncé, har hun og andre Instagram-feminister inviteret feminismen ind i en popkultur, hvor det er blevet cool, sexet og nærmest mainstream at være feminist.

Selvom verden ikke ændres bare sådan, er det alligevel ret fantastisk, hvordan et medie som Instagram kan være med til at nuancere og åbne op for nye fortolkninger af feminismebegrebet. Om man mener, at Instagram-feminisme mangler dybde eller ej, sætter disse profiler under alle omstændigheder fokus på feminismen, hvor mennesker i et digitalt forum kan eksperimentere med grænser for, hvad frigørelse er for den enkelte. Når det så er sagt, er der selvfølgelig også grænser for, hvor meget nøgenhed du kan dele, og redde det hjem med #feminism.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *