LinkedIn: Forbindelser som skaber professionelle muligheder

foto: Ditte Seitzberg

LinkedIn er et af de største sociale medier på internettet. Mange danskere har en profil, men størstedelen får ikke det optimale ud af den. SAMSON har mødt LinkedIn-ekspert Morten Vium for at blive klogere på LinkedIn, og hvad vi kan gøre bedre. 

Ifølge Morten Vium, som både holder foredrag og rådgiver virksomheder om LinkedIn, kan LinkedIn karakteriseres som et professionelt netværk. Selvom LinkedIn er målrettet netværk i en arbejdsmæssig sammenhæng, er der flere måder at bruge det på. Der er især to ting, som brugerne ifølge Morten Vium kan få gavn af:

»Den første er, at LinkedIn giver os en ny mulighed for at være forbundne. Gennem LinkedIn er det nemmere at holde overblik over, hvem der er kommet i job, og hvordan det går med vores tidligere kolleger. Den anden er i forhold til rekruttering. Virksomhederne har fået øjnene op for, hvordan LinkedIn kan være et godt redskab til at komme i kontakt med nye potentielle medarbejdere. De har mulighed for at lave søgninger baseret på kompetencer eller uddannelse, og så kommer der en liste med potentielle kandidater frem. En arbejdsgiver har ikke haft mulighed for at lave søgninger i så store databaser før. Nu kan de jo søge blandt 300 millioner personer«

Styrken ved at skabe netværk på LinkedIn er, at det kan skabe kontakt mellem fremmede mennesker, så brugerne kan få nye relationer, som kan have en positiv effekt på deres arbejdssituation.

Det er bare ikke alle brugere på LinkedIn, som er gode nok til at udnytte mediet til at skabe kontakter til mennesker, de ikke kender på forhånd. Ifølge Morten Vium er der mange danskere, som har en profil, men ikke arbejder godt nok med netværket:

»Vi er for dårlige til at markedsføre os selv. Vi får ikke arbejdet nok med vores profiler, og vi opdaterer dem ikke nok.«

Morten Vium fortæller, at LinkedIn ellers er meget udbredt i Danmark. 1,7 millioner danskere er på LinkedIn, og der er et bredt udvalg af faggrupper. Både it-folk, lærere og sygeplejersker er på LinkedIn, men den private sektor er alligevel bedre repræsenteret end den offentlige sektor.

Fordele og ulemper ved LinkedIn
LinkedIn kan anvendes på mange forskellige måder, så der findes mange fordele ved at oprette en profil. En af de store fordele er ifølge Morten Vium netværkets mulighed for kontakt:

»Når vi kigger på vores strøm, så ser vi en potentiel kunde, en potentiel medarbejder eller en potentiel arbejdsplads. LinkedIn giver os værktøjer til at søge mere aktivt. Hvis der er en bestemt person, vi vil have fat i, kan vi bare søge. Det bliver også lettere at holde nye kontakter ved lige. Derudover kan LinkedIn vise fælles forbindelser, så vi lettere kan få adgang til forskellige mennesker, og vi lettere kan finde et fælles grundlag.«

LinkedIns online netværk kan dog ikke fuldstændig erstatte det fysiske møde:

»Fysiske relationer og møder vil altid være stærkere, men LinkedIn er et fantastisk redskab til at skabe de fysiske relationer ved, at man kan aftale at mødes på baggrund af den kontakt, der er opnået gennem LinkedIn«, fortæller Morten Vium

Trods de mange muligheder forbundet med LinkedIn, er der nogle udfordringer ved at bruge det, som forbrugerne bør være opmærksomme på. Morten Vium forklarer:

»Det kan umiddelbart være svært at finde værdien af LinkedIn. Værdien kommer kun til dem, som aktivt prøver at finde den. Derudover lukker brugen af LinkedIn op for forskellige dilemmaer, som for eksempel ”skal jeg connecte med min chef?”. Mange ting bliver mere synlige, når du bruger LinkedIn, og det skaber nye udfordringer. Det er dog udfordringer, som er en del af fremtidens verden«.

LinkedIn i dag og i fremtiden
Der opstod først en dansksproget udgave af LinkedIn i 2012, men indtil da var der alligevel knap 900.000 danskere, som havde oprettet en profil på netværket. Siden da har antallet af danske brugere været stigende, men alligevel er der ifølge Morten Vium mange brugere, der ikke udnytter mediet optimalt:

»Vi er alt for dårlige. Ikke mange almindelige mennesker har en strategi for, hvad de gerne vil på LinkedIn. Der er ikke mange, som tænker over, hvad deres mål er, og hvordan deres netværk kan hjælpe dem med at opnå deres mål. Hvis vi blev bedre til det, kunne vi hurtigere nå vores mål, men vi venter på, at det sker af sig selv. Nogle mennesker brokker sig over, at andre er heldige, men de heldige er dem, som er opsøgende og aktive. Vi er dårlige til at arbejde med vores netværk«, siger Morten Vium om danskernes udbytte af at være på LinkedIn.

Fremtiden for LinkedIn er svær at spå om, men Morten Vium mener, at LinkedIn stadig vil eksistere de kommende år. Der kan dog opstå nogle lignende netværk, som skaber en større bredde inden for området. Der er dog én ting, som er kommet for at blive:

»Online-rekruttering er kun lige startet. I fremtiden kan det være, at rekrutteringen er baseret på en personlig profil i stedet for et CV. Vi lægger meget af vores adfærd ud på internettet, og det kan danne baggrund for en personlig profil, som siger mere om vores person end et CV gør. Det kan blive fremtiden for vores måde at rekruttere og blive ansat på«, fortæller Morten Vium.

Tre studerende på LinkedIn
Mona Louisa F. Madsen, kommunikation på 4. semester, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Jeg har en LinkedIn-profil, fordi jeg synes, det er vigtigt også at vise sig selv fra en mere professionel side. Her samler jeg mine kontakter og lægger vægt på, at de oplysninger, jeg deler, er nogle, som jeg gerne vil fremhæve overfor en potentiel arbejdsgiver.

Gennem LinkedIn har jeg fået muligheden for at samle et netværk af tidligere kollegaer og chefer, hvor jeg ikke føler, at der er så stor en personlig relation, at jeg ville tilføje dem på facebook f.eks. Desuden er jeg også blevet kontaktet af en virksomhed, som efterspurgte konsulentydelser fra mig.

Indtil videre har jeg ikke opnået så meget gennem LinkedIn. Jeg har endnu ikke selv opsøgt noget, da jeg prøver at udvide mit netværk i min studietid, så jeg er klar til at udnytte platformen, når jeg får brug for det.

Niels C, Munck, Information Management på 4. semester
Jeg har en LinkedIn-profil lidt af samme grund som med en Facebook-profil. Det var noget nyt og spændende, som de fleste var hoppet med på. Men efterhånden fik jeg en forståelse af, hvor berigende en LinkedIn-profil kunne være for ens fremtidige karriere. Så det resulterede i, at jeg gjorde mere ud af min profil og var mere aktiv på siden.

Helt grundlæggende bruger jeg LindkedIn som et informativt medie, ment på den måde, at jeg kun læser ting derinde. Så det er ikke, fordi jeg selv skriver oplæg derinde, eller deltager aktivt i forskellige diskussioner. I bund og grund ser jeg det som et ”nyhedssite”.

Jeg er op til flere gange blevet kontaktet af virksomheder omkring jobmuligheder – nogle mere seriøse end andre. Dog har jeg aldrig takket ja til nogle af tilbuddene, da jeg på nuværende tidspunkt har et studiejob, jeg er glad for. Men hvis man ellers ikke står med et job, kan det helt klart være en alternativ vej til et. Så jeg kan kun anbefale, at man anskaffer sig en LinkedIn-profil, der både er skarp og up-to-date set i forhold til sit CV.

Anja Rasmussen, Medievidenskab på 8. semester

Jeg bruger min profil til flere ting. Jeg bruger blandt andet min profil til at gøre mig synlig over for potentielle arbejdsgivere. Man kan sige, at min profil lige nu udgør en form for basis-CV, og opridser de erfaringer og kompetencer, jeg har fået gennem studiet, forskellige jobs og frivilligt arbejde.

Derudover bruger jeg LinkedIn som en form for nyhedsplatform, hvor jeg opdateres om virksomheder, jeg finder relevante og/eller interessante i et erhvervsmæssigt øjemed.

Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke har opnået det store ved at have en LinkedIn-profil. Indtil videre har oprettelsen af profilen nok fået mig til at reflektere mere over, hvilke kompetencer jeg besidder, og hvad jeg har fået ud af mine forskellige jobs (lønnede som frivillige).

Jeg er nok også blevet mere opmærksom på mit eget netværk og på folk i netværkets erhvervsmæssige profil.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *