Portræt af Andreas Bense – En alsidig tv-tilrettelægger

Andreas Bense

SAMSON har mødt Andreas Bense, der er tv-tilrettelægger og medskaber af serien Selvoptaget –
til en snak om ham og hans arbejde.

Andreas Bense er uddannet multimediedesigner og tv-tilrettelægger. Og særligt interessen for tv opstod i en tidlig alder:

»Allerede som helt lille dreng skrev og tegnede jeg mine egne tv-oversigter med tv-programmer, som jeg selv fandt på. Du ved; tv-oversigter sådan som man kender dem fra ugebladene. Min fiktive flade bestod godt nok mest af mine yndlingstegneserier, men når jeg tænker tilbage på det nu, så giver det jo meget god mening, at jeg arbejder med tv i dag.« fortæller tv-tilrettelæggeren.

Interessen for tv har bragt Andreas Bense vidt omkring. Han har blandt andet arbejdet på en radiostation, og har været en del af en ungdomsredaktion for et produktionsselskab ved navn Prime Vision – et sted hvor han fik muligheden for at afprøve rollen som tv-vært og tv-tilrettelægger. Efterfølgende startede han på uddannelsen til multimediedesigner. Selvom uddannelsen ikke opfyldte hans forventninger, fik han nogle digitale kompetencer med derfra.

Efter uddannelsen til multimediedesigner søgte Andreas Bense ind på uddannelsen til tv-tilrettelægger på Medie- og Journalisthøjskolen.
»Når man har arbejdet med tv, kan det umiddelbart synes som et skridt tilbage, at ’starte forfra’ på en uddannelse, men i stedet viste det sig at være 10 skridt frem. Her fik jeg et kæmpe netværk af kreative mennesker, kompetent undervisning, en uendelig legeplads og socialt set fire fantastiske år. Set i bakspejlet så har multimediedesign-uddannelsen også gearet mig til Mediehøjskolen. Faktisk er der ret mange ude på Danmarks medie- og journalisthøjskole, der har læst multimediedesign.« siger Andreas Bense om overgangen mellem sine to uddannelser.

Efter endt uddannelse har Andreas Bense bevidst søgt efter at arbejde bredt med tv, og det har ført ham forbi så forskellige produktioner som for eksempel Zulu Gamebusters, som han selv var med til at udvikle og Paradise Hotel, Læsø Kalder og Selvoptaget.

Selvoptaget
Selvoptaget skabte Andreas Bense blandt andet i samarbejde med sin studiekammerat Magnus Bardeleben. Serien blev nomineret til tre priser ved CPH TV Festival i år. Selvoptaget blev sendt på DR3 i starten af 2014. I tv-serien følger man fem tidligere reality-deltagere, der er blevet udstyret med et kamera til at dokumentere deres liv. Andreas Bense forklarer, at hans personlige formål med at skabe serien, var at blive klogere på, hvorfor så mange unge higer efter berømmelse for enhver pris, og samtidig ville han give seerne et alternativ til den tabloide fremstilling af, hvordan en reality-deltagers liv er.

»Titlen kom til mig efter vi havde besluttet at reality-stjernerne selv skulle filme. Vi ville gerne have det til at være så autentisk som muligt, og derfor ville vi blande os så meget uden om som muligt – en disciplin, der naturligvis er svær for en tv-tilrettelægger, som jo normalt tilrettelægger indholdet. Selvoptaget dækker meget godt narcissismen i at ville blive set og hørt for enhver pris. Derfor blev det et krav til castet, at det skulle være deltagere, der turde stå ved, at de var selvoptagede.« forklarer tv-tilrettelæggeren om baggrunden for titlen.

Selvoptaget fik stor opmærksomhed, da serien blev sendt. Det skyldes blandt, at serien startede en diskussion om, hvilken genre den tilhører, og om genren reality i så fald hører hjemme på DR.

»Nogle vil måske kalde Selvoptaget for en reality-serie, men dokumentarserie eller reportageserie er mere passende, eftersom reality-deltagernes liv bliver dokumenteret,« forklarer Andreas Bense.
Autenticitet har været et af nøgleordene i skabelsen af Selvoptaget – noget der ifølge Andreas Bense har medført mange overvejelser:

»Vi var fuldt ud bevidste om, at man aldrig kan genskabe en helt objektiv virkelighed. Sandheden er subjektiv, og her er den formidlet gennem fem individer, hvis virkelighed har været gennem klipperummet. Og tager du nogle valg, tager du også nogle fravalg. Afsenderen lægger en vinkel. Det gælder alt tv.«

Overordnet mener Andreas Bense dog, at Selvoptagets autenticitet er baseret på, at serien er, hvad den giver sig ud for at være.

Den autentiske reality-serie til diskussion
Ifølge Andreas Bense eksisterer den autentiske reality-serie dog ikke, men kun nogle bestemte grader af autenticitet:

»Man må ikke tage ordet ´reality´ for bogstaveligt. For eksempel er Paradise Hotel ikke autentisk på den måde, at det afspejler virkeligheden. Det er kunstige rammer, men det er trods alt et lækkert hotel og et stort underholdningsprogram, hvor virkelige mennesker, med virkelige følelser, deltager i en konkurrence. Det er op til tv-producenterne at tone rent flag, men også op til seerne at være bevidste om den kontekst, de ser ting i.« siger Andreas Bense, der selv er positivt stemt overfor reality-tv:

»Som tilrettelægger har jeg også flere reality-programmer på repertoiret, og de har været fantastisk sjove og lærerige at lave. Jeg ser også selv reality ind i mellem. Paradise Hotel og Robinson er produceret af virkelig kompetente folk, og det kan man se. Man skal bare huske at tage det for, hvad det er – god underholdning. Men den berømmelse, som de reality-karriere-hungrende unge higer efter, har ind i mellem konsekvenser. Og den er tilsyneladende også ofte vanedannende. Det synes jeg, at tv-folk har pligt til at adressere og til at have in mente i deres arbejde. De medvirkende skal rustes til øjeblikkelig berømmelse og lige så øjeblikkelig anonymitet. Og så skal de medvirkende granske sig selv og sætte sig ind i, hvad de medvirker i. Det er jo hyklerisk at deltage i For lækker til love og siden brokke sig over, at man bliver fremstillet overfladisk.«

Arbejdet som tv-tilrettelægger
For Andreas Bense er arbejdet som tv-tilrettelægger især spændende, fordi han får stimuleret sin nysgerrighed:

»Jeg får lov til at stille spørgsmål. Jeg møder mennesker fra alle lag i samfundet. Jeg kommer ind i miljøer, som jeg ellers ikke ville have adgang til, og jeg får rejst en del. Derudover synes jeg, det er smukt, at man laver et reelt produkt, som folk kan tage og føle på. Jeg kan godt lide, at man indirekte giver folk noget at snakke om,« fortæller tv-tilrettelæggeren om sit arbejde.

Bagsiden af jobbet er dog, ifølge Andreas Bense, at der også fører en vis portion af uforudsigelighed med. Man skal synes, det er sjovt, at dagene ikke ligner hinanden, og man ikke ved, hvad næste uge bringer. Samtidig kan man som tilrettelægger nogle gange ønske, at man havde bedre tid til planlægningen af forskellige indslag, fortæller tv-tilrettelæggeren.
Bliver Andreas Bense spurgt om sine fremtidige karriereplaner, svarer han følgende:

»Jeg har altid arbejdet mere med delmål end med ét endeligt karrieremål. For det giver mig en fleksibilitet til at følge min mavefornemmelse, og det matcher bedre det uforudsigelige freelancer-liv, der er en tv-tilrettelæggers lod. Lige nu er jeg på redaktionen DR Ung. Her trives jeg og DR3, som vi producerer til, hvilket måske er den mest innovative kanal i øjeblikket. Jeg vil desuden gerne prøve kræfter med nye formater og genrer, mens jeg fortsat vil forsøge at udvikle mine egne idéer. Med tiden vil jeg dog også gerne have mere ansvar. Den naturlige vej for en tv-tilrettelægger er typisk, at man arbejder hen mod at blive redaktionschef og/eller redaktør, og det vil jeg da heller ikke udelukke. Men det kunne også være sjovt at arbejde med fiktion. Det flueben vil jeg gerne sætte en dag,« slutter Andreas Bense.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *