Portræt: Jessica fra ‘Mig og min mor’

Jessica - Mig og min mor

foto: Kanal 4, Krestine Havemann

22-årige Jessica Priscilla Bertelsen har sammen med sin mor været med i foreløbig fire sæsoner af reality-reportagen Mig og min mor på Kanal 4. Efter sin tv-debut startede Jessica på universitetet – en start der fra første dag har betydet konfrontation med de medstuderendes fordomme om reality-deltagere.

Det er mandag eftermiddag, og 22-årige Jessica er hjemme hos sin mor, Jette Merete. De to har været med i fire sæsoner af Mig og min mor – en reality-serie på Kanal 4, der følger en række unge mennesker og deres mødre.

Sammen har de lavet mange timers tv og inviteret seerne med indenfor, når de blender en othellolagkage til smoothies, får taget erotiske billeder – og meget mere. Men til trods for en karriere på tv-skærmen, ser Jessica sig selv som meget andet end en reality-deltager. Det oplever hun til gengæld, at omverdenen sjældent gør. Især ikke dem, der kun har mødt hende på tv.

Da Jessica i 2012 starter på universitetet, bliver hun således mødt af, hvad hun selv opfatter som offentlighedens ’stereotype’ forestilling om en reality-deltager:

»Folk tænker, at man er dum, ikke har nogen uddannelse og enten hungrer efter opmærksomhed eller har haft en dårlig barndom, der har skabt et særligt behov for opmærksomhed,« fortæller hun.

»Er de da rablende sindssyge?«
I to år har Jessica læst International Virksomhedskommunikation på Syddansk universitet i Slagelse. En tid, der har været markant anderledes, end før kameraerne begyndte at rulle:

»Jeg har været vant til at starte i skole uden at nogen har vidst, hvem jeg er. Men da jeg startede på universitetet, havde mange set mig på tv. Det betød, at jeg ikke kunne give et godt indtryk. Folk snakkede i krogene og havde på forhånd en mening om mig.«

Som konsekvens fortæller Jessica, at hun kun snakker med cirka fem ud af 30 medstuderende, fordi hun oplever, at de fleste ser hende som ’Jessica fra Mig og min mor’ frem for ’Jessica fra studiet’:

»De fleste tænker: ”Okay, de har blendet en kage – er de da fuldstændig rablende sindssyge?”« fortæller Jessica og fortsætter:

»Eller de tænker: ”Jessica virker godt nok arrogant på tv – hun er sikkert dum og er kun på studiet for at vise sig frem og få opmærksomhed, så hende gider vi ikke at tale med”.«

Mødet med universitetet kombineret med sine medstuderendes fordomme har betydet, at Jessica føler sig lettere malplaceret i universitetsmiljøet.

»Arbejder du her?«
I sin fritid bliver Jessica også konfronteret med fordomme om reality-deltagere:

»Jeg arbejder i en købmandsbutik på Sjællandsodde, hvor folk kommer og siger: ”Gud, er det ikke dig fra Mig og min mor? – Arbejder du her?”,« fortæller hun om reaktionen fra mange kunder, når de ser hende bag kassen.

Ifølge Jessica skyldes kundernes undren, at mange opfatter reality-deltagere som nogle, der er for “fine på den” til at have et almindeligt job – noget hun selv er uenig i:

»Jeg ser mig selv som almindelig, og det er dét, jeg føler, er blevet ødelagt ved at være med i Mig og min mor. Jeg vil ikke op på en piedestal, hvor I skal bøje jer for mig, bare fordi jeg er på tv. Men det føler jeg tit, at folk tror,« understreger hun.

Jessica har derfor valgt at fremhæve sin uddannelse, når hun optræder i pressen:

»Det er vigtigt for mig, at folk ikke tror, at alle reality-deltagere er dumme og ikke tager en uddannelse.«

Der bliver smurt lidt ekstra tykt på
Selvom Jessica understreger, at hun ikke føler sig forkert fremstillet i Mig og min mor, så fortæller hun, at redigeringen kan være med til at påvirke, hvordan seerne opfatter hende. Det skyldes, at Kanal 4 lægger vægt på scener med en høj underholdningsværdi:

»Vores liv er et andet, end hvad man ser på tv. Vi kan filme i 16 timer, og på tv bliver de kogt ned til et kvarter. Derudover bliver der smurt lidt ekstra på med nogle ting. For eksempel bliver der klippet i sætninger, så jeg fremstår mere komisk,« fortæller Jessica og beskriver, hvordan konflikter også kan blive “klippet frem”:
»Hvis vi har et skænderi på fem minutter, så kan det på tv ligne noget, der har varet hele dagen. Men det er ok, for jeg ved jo, at det kan ske i redigeringen.«

Informationschef hos SBS Discovery, der ejer Kanal 4, Jesper Jürgensen, fortæller da også, at holdet bag Mig og min mor bevidst søger deltagere, der kan underholde seerne:

»Vi leder efter par, der kan give gode billeder og skabe konflikter. Derfor er det ikke alle, der egner sig. Det er for kedeligt at se almindelige folk handle i Bilka,« siger informationschefen.

Jessica vil gerne betale ”reality-prisen”
Selvom hun møder fordomme, vil Jessica gerne lave mere tv – også reality. Hun er villig til at betale den pris det koster, når omverdenen møder hende med fordomme:

»Hvis folk tager afstand, så er det sådan, det er. Jeg ved, hvem jeg er, og jeg har heldigvis stadig en masse familie og venner, der elsker mig for den, jeg er,« understreger hun.

Men selvom Jessica er meget bevist om, at hendes personlige identitet er meget andet end at være reality-deltager, så vil hun med stor sandsynlighed fortsat blive mødt som “Jessica fra Mig og min mor”. Og ifølge hende selv sker det allerede, når hun inden længe går i Brugsen for at handle:

»Når jeg om lidt går over i Brugsen, vil jeg uden tvivl blive genkendt. Der går ikke en dag, hvor jeg ikke bliver mindet om, at jeg er med i Mig og min mor. Men det er okay.«

 

0
0

0 Comments

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*