Praktik: Fascination, følelser og foranderlighed

Sportsjournalister bliver ofte kritiseret for kun at spørge dumt og overfladisk. Men spørgsmål som ’hvordan har du det lige nu?’ og ’hvordan var det at se bolden gå ind?’, er ikke de eneste, vi hiver frem, når vi står foran kilderne. For selvom sport er følelser, så er sportsjournalistik meget mere end det.

Den skal være der første gang. Du har ti sekunder – så skal vi videre!”

Kommandoen kommer fra fotografen Thomas. Vi står i Østafrikas største slumområde, Kibera, midt i Nairobi, Kenyas hovedstad. Solen er ved at gå ned, og inden da skal vi nå ud af den ildelugtende blikskursslum, der er hjemsted for omkring en million fattige kenyanere. Jeg er klar. Omkring mig står en flok af slummens beboere og stirrer underligt på os og vores lokale bodyguards – og ikke mindst deres geværer, der hænger og dingler faretruende for enden af den rem, de har over skulderen. Efter en halv dag sammen med vagterne, er vi faktisk endnu ikke er helt sikre på, om de er med os eller mod os. Med en galoperende puls får jeg fortalt, hvad der skal fortælles. Mikrofonen slukkes og puttes i rygsækken. Kameraet ryger ned fra Thomas skulder, og vi skynder os videre.

Meget mere end dumme spørgsmål

Episoden ovenfor er et godt eksempel på, at man som sportsjournalist kan komme ud for lidt af hvert. I december var jeg i Kenya for at fortælle historien om, at danske håndbolde bliver brugt som en alternativ form for ulandshjælp i Nairobis slumområder.

Håndboldlandsholdsspilleren Lasse Boesen har sammen med to andre udviklet en bold og et koncept – Street Handball – som en dansk organisation nu bruger som et redskab i skoleundervisningen og hverdagen. Et redskab, der skal få slummens børn og unge til at glemme de forfærdelige vilkår, de lever under. Det blev til en livsbekræftende historie, som satte vores trygge hverdag i

Danmark i perspektiv.

Sportsjournalistik er nemlig andet end kun at stille spørgsmål, der – efter nogens opfattelse – giver forudsigelige øjebliksbilleder efter en kamp. Men det er bare godt tv at vise den glæde og skuffelse, som et sportsresultat kan frembringe. At vise glade OB-spillere, der kun er en udekamp i Villarreal fra at komme i Champions League, og at vise de selvsamme spillere, der med nedbøjede hoveder bare et halvt år senere ikke kan forklare mig, hvorfor de lige har tabt hjemme til HB Køge. Selvom følelser er en del af sport, så udelukker det ikke, at man samtidig stiller de kritiske spørgsmål til træneren og sportschefen i OB. Det har de første to tredjedele af min praktiktid hos TV 2 SPORTEN kun bekræftet mig i – og så har jeg i øvrigt aldrig hørt nogen komme med et konstruktivt forslag til, hvilke spørgsmål sportsjournalister skal stille i stedet for de tidligere nævnte floskler.

Ikke to dage er ens

Som sportsjournalistpraktikant har jeg efterhånden prøvet en del. Jeg har rendt rundt på en amerikansk fodboldbane sammen med det danske landshold og undgået tacklinger, mens jeg skiftevis satte mikrofoner på spillerne, holdt øje med at min fotograf heller ikke blev jordet og interviewede landstrænerne om forberedelserne og ambitionerne forud for EM i 2013. Jeg har interviewet Bjarne Riis og Alberto Contador om deres forventninger til 2012-sæsonen. Jeg har stået i ydmyge forhold i Glostrup Hallen og snakket med verdens bedste håndboldspiller, Mikkel Hansen. Jeg har fundet ud af, hvorfor unge fodboldspillere bruger så meget tid på Twitter. Og jeg har været ude i lokale fodboldklubber og fortalt om den dobbeltmoral, der er hos unge drenge, der synes, det er latterligt at se idolerne filme på banen, men at det er okay selv at gøre det.

Som journalist på TV 2 SPORTEN er der ikke to dage, der er ens. Der er dage, hvor der skal laves hårde og hurtige nyheder med kort tid til deadline, og så er der dage, hvor man kan stikke spaden lidt dybere i jorden og har tid til at gå i dybden med en historie eller et tema.

Ankerdal på NEWS

En af de dage er, når jeg, som journalist på det nye program Ankerdal på NEWS, forbereder og laver ugens udsendelse. Ankerdal på NEWS er et debatprogram, hvor tre danske topeliteidrætsudøvere hver uge diskuterer hinandens holdninger til et aktuelt emne i sportens verden. Programmet forsøger at give seerne et indblik i udøvernes tanker og dilemmaer, og tvinger dem til at forholde sig til og sammenligne deres sport med andre sportsgrene. Redaktionen på programmet er forholdsvis lille. Ja, faktisk er vi kun en redigeringstekniker, en redaktør, studieværten Morten Ankerdal og mig.

I almindelighed – men i særdeleshed som praktikant – er det fantastisk at kunne være med til at forme og tilrettelægge et program som Ankerdal på NEWS. Jeg har mulighed for at sætte et markant aftryk på den halve time, vi sender hver torsdag. Her er der tid – selvom vi gerne ville have endnu mere – til at kunne gå i dybden med ting, som ellers kun ville kunne få et minuts penge i Sportsnyhederne. Dog husker vi hele tiden os selv på, at vi også skal have ting med i programmet, der forarger og fascinerer seerne.
Og det er netop pointen, når man laver sport som journalist på tv. For selvfølgelig skal det journalistiske håndværk være i orden.Alle kilder skal høres, alle sider af en sag skal belyses og alle de kritiske spørgsmål skal stilles. Men man må aldrig glemme, at sport i bund og grund er underholdning, og derfor skal vi vise den fascination og de følelser, der er forbundet med sport, og som gør sportsverdenen så fantastisk at arbejde i.

Hektisk sommer forude

Nu venter en sommer, hvor jeg er en del af de redaktioner, der skal forsøge at formidle EM i fodbold og OL i London på den bedste vis til de danske tv-seere ude i stuerne. Det bliver en hård og fantastisk sommer. Men jeg glæder mig helt vildt! Jeg glæder mig til at vise den fascination og de følelser – glæde og skuffelse – som er grunden til, at sport er så populært i Danmark. For det er ikke uden grund, at TV 2 SPORTEN stod for 17 af de 20 mest sete tv-udsendelser på TV 2 sidste år.

Som fodboldelsker glæder jeg mig ubeskriveligt til at kunne fodboldnørde og være med til at analysere, hvad der sker på banerne i Polen og Ukraine. Og så glæder jeg mig til – og helst uden afrikanske bodyguards – at gå i dybden og formidle de to begivenheder på en måde, så danskerne kan se hvorfor, TV 2 SPORTEN kalder sig selv for hele Danmarks hjemmebane.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *