Praktikanten: Kommunikation på Christianshavn

Jeg kendte én, som kendte én. Sådan fik jeg, i efteråret 2011, en samtale hos et kommunikationsbureau i København. Jeg læste på kandidatuddannelsen i Medievidenskab på Aarhus Universitet og havde sendt forholdsvis mange ansøgninger ud til opslåede praktikstillinger uden positive tilbagemeldinger. Gennem min onkel, hvis firma havde været kunde hos et kommunikationsbureau i København, fik jeg mulighed for at sende en uopfordret ansøgning, som bar frugt. På trods af tilfældighederne blev det alligevel en drømmepraktik.

PRAKTIKSTEDET

Den 1. februar 2012 mødte jeg op på et stemningsfyldt kontor under spærene i en flot gammel bygning på Christianshavn lige overfor Nordeas hovedkontor tæt ved Udenrigsministeriet. Her skulle jeg være praktikant i et halvt år og så tilbage til Aarhus for at gøre min uddannelse færdig. Hvad jeg ikke vidste var, at jeg endte med at blive på kontoret i to år, og måtte pendle frem og tilbage imellem Aarhus og København.

Kreab & Gavin Anderson hed det sted, hvor jeg endte med at bruge rigtig meget af min tid i de næste to år. Et internationalt kommunikationsbureau med over 400 konsulenter fordelt på 25 kontorer i hele verden. Noget som lød frygtindgydende for en studerende, som aldrig havde haft et studierelevant arbejde før, og som i øvrigt heller aldrig havde haft et fuldtidsjob. Men kontoret i København var et forholdsvis lille kontor med tre partnere, fem-seks konsulenter, en office-manager og en enkelt praktikant.

ARBEJDSOPGAVER

Jeg blev tilknyttet to konsulenter, som sad med vidt forskellige opgaver og kunder. Den ene uge arbejdede jeg med produktlanceringer indenfor sundheds- og medicinalindustrien, mens jeg den anden uge assisterede med pressearbejdet for verdens største kapitalforvalter. Det interessante ved arbejdet i et alsidigt kommunikationsbureau som Kreab & Gavin Anderson er, at der er mange forskellige kunder og derfor mange forskellige opgaver. Jo længere tid jeg var der, jo mere ansvar fik jeg. Jeg endte med at have alt ansvar for opgaver og stod med eget ansvar for kunder i perioder.

INTRODUKTION TIL DET VIRKELIG LIV

Gabet mellem studiet og det virkelig liv kan synes meget stort, især når man sidder på læsesalen. Jeg ville i praktik, netop fordi jeg gerne ville opleve det virkelige liv. Jeg var simpelthen ikke sikker på, hvad jeg kunne bruge min uddannelse til – hvad kunne jeg? Hvad kunne jeg ikke?

Helt konkret gik det rigtig hurtigt op for mig, at min uddannelse i Medievidenskab havde givet mig en rigtig stor viden om medier og samfund. Jeg havde en baggrundsviden og et analytisk blik, som gjorde, at den verden jeg blev kastet ud i var velkendt og forståelig. Hvad min uddannelse ikke havde forberedt mig på, var de konkrete arbejdsopgaver, som min hverdag pludselig var fyldt med. For eksempel havde jeg aldrig skrevet en pressemeddelelse, hvilket må siges at være noget jeg brugte meget tid på i mit praktikforløb. Vel havde jeg analyseret pressemeddelelser, men det viste sig ikke at være helt det samme som at skrive dem selv. Men det gode ved det virkelige liv er, at man får alle de forsøg, man har brug for til at lære det. Især i praktikken. De konsulenter jeg var tilknyttet var forberedt på, at jeg brugte lang tid og ikke mindst flere forsøg på de opgaver, jeg blev stillet.

PRIORITERINGER

Min kandidatuddannelse kom til at bære rigtig meget præg af jobbet hos Kreab & Gavin Anderson. Da jeg havde været i praktik i 4 måneder, blev jeg tilbudt at blive i bureauet efter min praktik – et tilbud, som jeg forholdsvis hurtigt sagde ja til. Til dels var jeg rigtig glad for at være der, jeg synes arbejdet var vildt interessant, og jeg havde det rigtig godt socialt. Derudover øjnede jeg muligheden for at udvide min erfaring og kontaktflade endnu mere. Jeg arbejdede derfor meget, mens jeg færdiggjorde min kandidat med to semestre på Københavns Universitet. Jeg forsøgte at vælge fag som var relevante, men prioriterede mit arbejde højere. Jeg tror simpelthen, at den erfaring jeg har fået gennem arbejdet hos Kreab & Gavin Anderson kommer til at have større værdi på mine kommende jobansøgninger, end de fag og resultater jeg fik på de to semestre på Københavns Universitet.

TILFÆLDIGHEDERNES SPIL

Jeg indledte med at fortælle, hvorledes tilfældighederne gjorde, at jeg endte med et praktikophold i København. Jeg håber at netop de tilfældigheder også vil bringe mig videre, når jeg til sommer er færdig med at skrive speciale. Jeg håber at mit praktikophold har givet mig så meget af den enormt vigtige erfaring, som alle efterspørger, men ingen nyuddannede har.

Foto: Privat

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *