SAMS Adventskalender: Medieåret 2019 4. søndag i Advent

[box type=”whitestroke” pb_margin_bottom=”yes” width=”1/1″ el_position=”first last”]

SAMS Adventskalender: Medieåret 2019 4. søndag i Advent
Det er endelig blevet 4. søndag i advent, og mens forventningsglæden langsomt spreder sig, kan du passende læse om et par af de medienyheder, der definerede sidste del af 2019. 2019 blev nemlig året, hvor streamingkrigen for alvor intensiverede, da hele tre nye platforme varslede deres ankomst. Og mens den globale platformskamp i den grad også fik opmærksomhed herhjemme, var der samtidig en mere lokal nyhed, der definerede sidste del af dette medieår. Nemlig den store skandale, der ramte filmskolen.

[/box] [vc_column_text pb_margin_bottom=”no” pb_border_bottom=”no” width=”1/1″ el_position=”first last”]
Netflix dominans udfordres af flere nye streaminggiganter
I efteråret måtte Netflix melde ud til deres investorer, at der fra november ville starte en regulær streamingkrig, der potentielt kunne have betydning for deres dominans på markedet. Udmeldingen kom efter, at både Apple og Disney havde offentliggjort, at de ville lancere deres egne streamningtjenester. Særligt Disney nye tjeneste, Disney+, har potentiale til at udfordre Netflix’ monopol, da platformen indeholder ikke mindre end 500 film og over 7.500 serieafsnit. Derudover kan tjenestes stille med en række seer-favoritter såsom både Marvel og Star Wars franchisne og naturligvis alle Disney klassikerne. Det er en imponerende samling, og en af hovedårsagerne til, at mange analytikere spår, at Disney+ vil være i stand til at bryde Netflix’ uomtvistelige dominans. Disney+ er endnu ikke lanceret i Danmark, men forventes at blive tilgængelig i Skandinavien i løbet af 2020.

Men det var ikke kun Apple og Disney, der gjorde sig bemærkede på streamingmarkedet i 2019. Også HBO varslede om ny tjeneste under navnet HBO Max. Platformen går i luften i maj 2020 i USA, og lover mere end 10.000+ timers indhold, der vil rumme alt fra HBO Max originals til serier og film fra Warner Bros., New Line, DC, CNN, Cartoon Network og mange flere. Men HBO Max gjorde sig måske mest bemærket, fordi de teasede for den reunion hele verden har ventet på i mere end et årti: En Friends reboot med hele det originale cast. Intet er bekræftet endnu, og de fleste vil ikke tro det, før de ser det, men ikke desto mindre må rygterne siges at være en af 2019’s bedste marketingsstunts – særligt fordi det blev annonceret samme dag, som Disney+ lanceringen. BT har selvfølgelig all the deets, og du kan læse meget mere om mulighederne for en reunion her: https://www.bt.dk/film-tv-og-streaming/friends-reunion-paa-tale-i-2020 

 

Rektor på Den Danske Filmskole efter et dramatisk år med klager fra elever
Vender vi snuden mod Danmark, kan medieåret 2019 ikke nævnes, uden at komme omkring det dramatiske år, det har været for Den Danske Filmskole. Hele misæren startede i februar 2019, hvor 87 ud af 96 elever underskrev en mistillidserklæring til rektor Vinca Wiedemann og resten af skolens ledelse. Kritikken fra eleverne gik primært på en stor omlæggelse af skolens forløb, som Wiedemann havde igangsat. Denne omlæggelse indebar blandt andet, at skolen blev mere akademisk, og mange af de praktiske forløb var blevet fjernet til fordel for teoretisk holdundervisning. Herefter skete der dog ikke meget, indtil kritikken af Wiedemann tog til i løbet af november måned, hvor mere end 800 filmfolk underskrev en støtteerklæring, der bakkede op om elevernes kritikpunkter. Hertil valgte eleverne at blokere skolen og kræve Vinca Wiedemanns afgang. Branchen og eleverne blev hørt og den 22. november blev det meldt ud, at Vinca Wiedemann ville stoppe som rektor på Den Danske Filmskole.

Det var lidt om medieåret, der gik. Vi tør kun gisne om, hvad medieåret 2020 byder på af spændende øjeblikke.

 

Rigtigt glædelig jul på vegne af hele SAMS.

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *