Smartphonen ændrer vores venskaber

[vc_column_text pb_margin_bottom=”yes” pb_border_bottom=”no” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Smartphonen følger os hele døgnet rundt. På cyklen, arbejdet og nogle gange toilettet. Vi tilbringer ofte mere tid med den, end vi gør med andre mennesker. Spørgsmålet er, hvordan den påvirker den måde, vi er sammen med hinanden på? 

Mange af os kender situationen: Vi er sammen med vores venner, og midt i en samtale vælger vi at finde smartphonen frem for at læse en besked eller hurtigt tjekke Facebook. For bare fem år siden ville den slags opførsel have været uhøflig. Det er blevet en naturlig del af vores hverdag, at vi vedligeholder vores venskaber gennem vores smartphones. Det handler ikke længere kun om at mødes og være sammen i det fysiske rum, det handler også om at være sammen på de sociale medier. SAMSON satte Søren Schultz Hansen, forfatter og forsker med speciale i digitalt indfødte, i stævne for at blive klogere på, hvordan vi lader os påvirke af smartphones.

Smartphones kærtegner dig

Smartphonen er en integreret del af vores hverdag. Den er med os over alt og har erstattet mange hverdagsfunktioner, som dækker langt mere end lommeregner og kalender:

»Det er lige før den vibrerende mobiltelefon dækker et behov om at være i seng sammen. Så intimt og fysisk kan det rent faktisk være, når for eksempel et kærestepar sms’er sammen,« fortæller forskeren.

Smartphones har også gjort det lettere og mere tilgængeligt at være sammen med sine venner.

»Smartphonen opfylder vores behov om at være sammen med hinanden. Når vi pludselig får en lille bitte maskine, som vi kan have med os over alt og som betyder, at vi kan være sammen med vores venner hele tiden, så er det jo klart, at vi har lyst til at bruge den,« forklarer Søren Schultz Hansen.

Dit sociale netværk udvides

Smartphonen gør det muligt at have et stort, perifert netværk. Vi kan se film med en ven samtidig med, at vi skriver med en anden kammerat over smartphonen.

»Hvor vi før i tiden havde 10 rigtigt gode venner, som vi brugte tid på, så har vi nu også 100 mindre gode venner, som vi er begyndt at bruge en lille smule mere tid på, fordi det er så let,« fortæller Søren Schultz Hansen.

Skal vi så være bekymrede for, at vi mister de rigtig gode venner, nu hvor vi vælger at bruge mindre tid på dem? Ændrer det vores venskaber, således at vi kun får overfladiske venner? Det mener Søren Schultz Hansen ikke:

»Vi er nødt til at tage vores tid et eller andet sted fra, men det betyder ikke, at vi nu kun er sammen med overfladiske venner og er sammen på en overfladisk måde. Tværtimod er de personer, som vi er allermest sammen med, også vores bedste venner«.

Hvor det før var vigtigt, at vi var sammen med hinanden fysisk, så er det nu mere essentielt, at vi er sammen i tid – at vi er synkrone med hinanden, forklarer forskeren.

Du er ekstremt social

Har vi så mistet evnen til at være venner uden for smartphones-universet, når to venner kan sidde ved siden af hinanden med hver deres smartphone uden at snakke sammen?

»Nej det er vi ikke. Fordi man er begyndt at kommunikere via smartphones, så betyder det ikke, at man lige pludselig ikke er sammen fysisk. Den yngre generation har nogle sociale kompetencer, der er meget mere udviklede, da de altid er sammen med andre – både face-to-face og på smartphonen,« argumenterer Søren Schultz Hansen. Han sætter den yngre generation over for sin egen generation og konstaterer:

»Den yngre generation er væsentligt mere socialt kompetent end vores, fordi de er øvet og aldrig er alene. De er altid sammen med deres venner via deres smartphones, og derfor skal de være ekstremt socialt kompetente«.

Smartphones ødelægger altså ikke vores venskaber og vores måde at være sociale sammen. Tværtimod gør de os langt bedre til at håndtere sociale situationer, da telefonerne sørger for, at vi er sociale døgnet rundt.

Foto: Benjamin Lund

[/vc_column_text] [box type=”whitestroke” pb_margin_bottom=”no” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Søren Schultz Hansen

Søren Schultz Hansen er forsker og foredragsholder med speciale i de såkaldte ‘digitale indfødte’. Han fungerer desuden som ekstern lektor ved Institut for Interkulturel Kommunikation og Ledelse på CBS. Søren Schultz Hansen er forfatter til bøgerne “Årgang 2012” og “Fra massekommunikation til samtale”. Læs mere: sorenschultzhansen.blogspot.dk

[/box]

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *